• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Top 3 Slefuitoare de Pereti. Cele mai bune slefuitoare de pereti. Pareri, recenzii, testimoniale, pret, intrebari frecvente.

În orice lucrare de renovare, pereții joacă un rol extrem de important. Aceștia au nevoie de o pregatire meticuloasă, întrucât doar vopsirea lor folosind un trafalet este abia ultima etapă pe care trebuie sa o iei în considerare.

Există mai multe etape care trebuie urmate. Una dintre acestea este cea a șlefuirii și finisării pereților. 

Șlefuirea poate fi făcută cu un slefuitor pereti manual sau cu ajutorul unui dispozitiv automat, care îți va ușura munca și va scurta considerabil timpul de lucru. Aici intervine rolul unui șlefuitor electric, dispozitivul despre care vom vorbi azi. 


De ce ai nevoie de un șlefuitor de pereți


Șlefuitorul de pereți este un dispozitiv conceput special pentru a îndepărta resturile de vopsea, glet, tencuială, tapet etc. și pentru finisarea sau polisarea pereților și a tavanului înainte de a începe procesul de văruire. De regulă, un șlefuitor îți oferă posibilitatea de a lucra ușor atât pe suprafețe verticale, cât și la înălțime mai mare, inclusiv pe tavan. 

Șlefuirea poate fi, la rândul său, brută, fină sau doar de lustruire. 

Pe lângă suprafețe de zidărie, un șlefuitor profesional mai poate lucra pe lemn, metal, beton sau piatră


Fie că ești un meseriaș în domeniul construcțiilor sau doar te-ai apucat să-ți renovezi singur locuința, este important să deții un șlefuitor de calitate, pe care să-l poți utiliza în prelucrarea și finisarea materialelor ori de câte ori ai nevoie. Așadar, în continuare îți vom oferi câteva repere mai importante pe care ar trebui să le cunoști înainte de a-ți achiziționa unul și în funcție de munca pe care te pregătești s-o execuți.


Caracteristici de care am ținut cont



  • Propulsia
  •  Vei avea de ales un șlefuitor electric și unul pneumatic. 

    •  Un slefuitorul electric pentru pereti se conectează și se utilizează în timp ce este conectat la o rețea de alimentare cu energie electrică. De regulă, acesta folosește pe șantiere sau acasă, fiind destul de ușor de manevrat.

    • Șlefuitorul pneumatic se folosește mai mult pentru suprafețe metalice sau vopsite, datorită riscului său mic de a zgâria. Acestea sunt ideale pentru lucrările din cadrul garajelor și atelierelor de reparații auto. 

    Acest tip de șlefuitor este propulsat cu ajutorul unui compresor, iar presiunea aerului transmisă printr-un furtun face ca padela circulară a dispozitivului să se rotească foarte repede, când intră în contact cu suprafața de lucru, iar rezultatul e unul de mare finețe. 

    Acest model este destinat doar celor experimentați, fiind mai greu de stăpânit sau chiar periculos pentru amatori și începători. 


  • Modul de funcționare

    • Șlefuitorul cu bandă 

    Acesta este varianta simplă și convențională.

    Mecanismul este alcătuit dintr-un motor și role ce transmit mișcarea unei curele abrazive, adică banda de șlefuire, pentru a permite șlefuirea suprafețelor.

    De regulă, acesta se utilizează în domeniul construcțiilor, la finisarea blaturilor din lemn, a cadrelor de ușă, a podelelor, s.a.m.d. Benzile de lucru au anumite lățimi admise și diferite grade de granulație, în funcție de finețea dorită pentru lucrare. 

    Principalul avantajul al acestuia este că finalizează operațiunile într-un timp foarte scurt și fără să deterioreze suprafețele, însă unul din marile dezavantaje este faptul că benzile trebuie înlocuite periodic deoarece au un grad de uzură a particulelor abrazive destul de mare și de rapid. 


    • Șlefuitorul alternativ 

    Acesta are la bază, ca mecanism de funcționare, niște suprafețe de acțiune care orbitează unele față de altele. Zonele de contact sunt propulsate și rotite în mod simultan. 

    Acest tip de șlefuitor utilizează pentru curățarea și lustruirea suprafețelor vopsite, pentru suprafețe tencuite, sau pentru nivelarea plăcilor de ipsos, etc. Practic, rolul acestui dispozitiv este mai mult de a pregăti o piesă înainte de a fi tratată și acoperită.

    Aceste dispozitive sunt special concepute pentru activități delicate care au suprafața plată și fină;


    • Șlefuitorul orbital 

    Mecanismul de funcționare include suprafețe oscilante, cu mișcare rapidă, care se deplasează în același timp, având o anumită viteză de rotație. Astfel, acesta lucrează cu viteza mare, ca cele cu banda, dar pot șlefui foarte fin și fără a lăsa zgarieturi, precum o fac cele alternative. 

    Avantajul major al acestui dispozitiv este că nu prelucrează doar suprafețe plane, ci și pe cele curbate, deoarece include o zonă de articulare flexibilă între plăcile oscilante.

    Spre deosebire de celelalte, acest aparat se poate utiliza pentru aproximativ oricare tip de material. 


    • Slefuitorul cu excentric (cu vibrații)

    Acesta se utilizează, de regulă, pentru operațiunile de finisare foarte fine și minuțioase. Mai mult, aceste dispozitive sunt foarte versatile și de cele mai multe ori pot fi întrebuințate pe diverse suprafețe, pentru șlefuire brută, fină sau lustruire. Au totuși și un mic dezavantaj: timpul ceva mai îndelungat pentru finalizarea unei operațiuni. Însă așteptarea merită, deoarece rezultatele obținute sunt uimitoare. 

    Acest tip de șlefuitor include un disc rotativ pe care se atașează foița abrazivă.


    • Slefuitor de pereti multifunctional 

    Este un dispozitiv care are și funcții suplimentare, cu ajutorul cărora se poate lucra pe mai multe suprafețe. De cele mai multe ori, aparatele de acest fel sunt folosite la finisarea și ascutirea pieselor din metal sau la polisarea unor suprafețe din piatra și din lemn.


  • Intensitatea utilizării
  • Înainte de a achiziționa aparatul de șlefuit, întrebați-vă dacă îl veți folosi zilnic sau ocazional. 


    • Aparatul de șlefuit pentru activități de tip hobby

    Acesta este destinat utilizărilor ocazionale și pentru operațiuni mai simple. Majoritatea dispozitivelor de acest fel sunt simple, ușoare și ieftine;


    • Șlefuitorul de pereți semiprofesional

    Acesta este ideal pentru lucrările de reparații sau operațiunile de bricolaj efectuate în mod constant (chiar dacă nu neapărat zilnic).

    Spre deosebire de cel de tip hobby, acesta este mult mai rezistent la uzură și finalizează cu succes activitățile întreprinse în regim moderat;


    • Slefuitor pereti profesional 

    Acest tip de aparate este și cel mai scump, însă, pe de altă parte, este și cel mai rezistent. De regulă are o structură robustă și este utilizat frecvent, chiar zilnic, de meșterii profesioniști.



  • Structura și mobilitatea
  • În funcție de specificul activității pentru care vei folosi șlefuitorul, poți opta între modele standard, prevăzute doar cu furtun de aspirare, sau varianta mai complexă, adică șlefuitor cu girafă sau telescopice.


    • Șlefuitorul standard

    În acest caz, în care dispozitivul este prevăzut doar cu un un furtun de aspirare, principalul dezavantaj este faptul că necesita utilizarea unei scări (sau a unui alt obiect mai înalt) pentru a ajunge la o înălțimi mai mari decât lungimea brațului. 

    • Șlefuitorul girafă sau cu telescop

    Include un mâner care se prelungește cu 1.2 pana la 2m, în funcție de model, asigurând accesul la tavan și la zonele superioare ale pereților, fără un alt accesoriu pe care să te urci. 

    •  Mai există, de asemenea, și modele cu un braț format din tronsoane individuale, care se montează în funcție de înălțimea la care trebuie sa ajungi (gradual) 

    Un alt aspect de care ar fi bine să ții cont este lungimea cablului de alimentare. Acesta poate varia între 2 și 4 metri, dar nu este neapărat o regulă. Cablul îți va condiționa și influența mobilitatea în încăperile în care lucrezi.


  • Eliminarea deșeurilor
  • Indiferent că vorbim de îndepărtarea stratului anterior de vopsea, tencuială sau rugină, ori de îndepărtarea vechiului tapet, folosirea unui șlefuitor înseamnă mult praf și particule care se degaja în aer. O aspirare eficientă bar rezolva această problemă. 

    Așadar, pentru a lucra cât mai sigur și mai curat, ar fi indicat să ții cont și de asta.


    Pe lângă modelele simple, pe piață vei mai găsi și modele mai complexe, cu aspirator și sac colector integrat directe ori incluse în accesorii. 

    Mai există și variante care necesită racordarea unui aspirator extern. Unele modele permit asocierea cu aspiratoare standard, de uz casnic (cu diametrul de 32 mm), iar altele, de regula cele profesionale, necesită racordarea la aspiratoare industriale (cu diametrul de 38mm).


    1.  Puterea și viteza

     

    În general, un slefuitor de pereți, eficient din punct de vedere calitate-pret înseamnă un motor de 600 până la 2600W.

    • Pentru lucrările scurte din propria locuință pentru a-ti renova propria locuință, versiune de 750 – 800W este cam ceea ce ai avea nevoie. 
    • Pentru proiecte de lungă durată sau pentru activitățile profesionale, se recomandă modele care depășesc 1000 – 1500W.

    Viteza cu care se rotește discul de șlefuire influențează direct timpul necesar pentru finalizarea lucrărilor.

    •  Pentru proiectele casnice un model de 1500 – 1600 rpm ar trebui să fie suficient.
    • Pentru utilizarea pe șantiere sau pentru renovările profesionale de interior, unde se lucrează zilnic și cu termene de dus la îndeplinire într-un anumit timp, se recomandă modelele care depășesc 1500 rpm.

    Cele mai bune slefuitoare de pereți îți vor oferi posibilitatea de a regla viteza de lucru în funcție de caracteristicile suprafeței pe care lucrezi și de nivelul de precizie de care ai nevoie, pe un număr de trepte care poate ajunge pana la 5 sau chiar 6.


    Accesorii și piese slefuitor pereți

    Acestea reprezintă un aspect foarte important pentru că nu va mai trebui să-ți bați capul ulterior sau să pierzi timp căutând un anumit accesorii, separat. 

    Printre accesoriile pe care le poți primi împreună cu un șlefuitor se numără: 

    • un set de discuri (de obicei 5 sau 6 bucăți, cu granulație de la 180 până la 240), rotunde sau/și triunghiulare;
    • un mâner suplimentar în T, pentru o susținere mai bună în cazul în care lucrezi tavanul; 
    • o cheie hexagonală, șuruburi, o perie din oțel;
    • un cap rotund și un adaptor; 
    • un sac colector și o cutie pentru depozitare;


    Ce produse am ales 


    Slefuitor pereti girafa cu aspirator și LED 750W, 225mm, 1.75m, ALMAZ Extensibil (AZ-EC001)

    De ce am ales acest produs


    Mașina de slefuit Almaz 750W este concepută pentru lucrări în interior, șlefuit tavane și pereți din gips-carton sau gletuiti.  

    Șlefuitorul oferă o finisare superioară și mai rapidă în comparație cu metodele clasice de șlefuire manuală. 

    Dispozitivul este cuplat cu un aspirator și asigură operarea în condiții de perfectă curățenie, reducând astfel semnificativ costurile auxiliare destinate produselor și operațiunilor de curățenie. 

    Acest slefuitor de pereti si tavane este destinat aplicațiilor casnice, iar performanțele sale tehnice permit executarea operațiilor de șlefuire a pereților și tavanelor interioare și exterioare, plus șlefuirea pereților de rigips. 

    Atenție, acesta nu permite utilizarea discurilor de debitat, a discurilor de polizare și de șlefuire tip elicopter sau a periilor de sârmă.

    Accesorii incluse în pachet: 

    • Discuri de șlefuire cu șmirghel: 6 buc, 6 găuri
    • Sac aspirator: 1 buc
    • Cheie hexagonală: 1 buc
    • Adaptor: 1 buc
    • Furtun de sucțiune: 1 buc
    • Perie de cărbune: 1 buc

    Avantaje


    • Produsul este destinat inclusiv pentru șlefuirea suprafețelor de gips carton, glet, beton
    • Puterea de 750W Reali permite finalizarea rapidă a operațiunii de șlefuire
    • Funcționează în mod ideal cu sacul conectat, având funcția de aspirator și asigură operarea în condiții de perfectă curățenie cu reducerea semnificativă a costurilor.
    • Prindere cu arici pentru înlocuirea rapidă și comodă a foii abrazive.
    • Dispozitivul este prevăzut cu lumina LED pe capul de șlefuire 
    •  Este telescopic, iar cu „girafa” ajungi până la tavan

    .

    Dezavantaje

    • Are o greutate de 6 kilograme, ceea ce poate cauza o oboseală a mâinii în cazul în care este folosit o perioadă mai îndelungată

    Slefuitor pereti extensibil cu aspirator (Girafa) 750W DeeToolz (DZ-C200)

    De ce am ales acest produs


    Această girafa de slefuit a fost proiectată pentru șlefuirea pereților și a plafoanelor din gips-carton sau tencuială.

    Slefuitorul oferă o finisare superioară și mai rapidă în comparație cu metodele clasice de șlefuire pentru construcții noi sau renovari. Mașina funcționează cuplată cu un aspirator ce elimină imediat reziduurile ce se obțin în urma lucrărilor, astfel încât încăperea rămâne curată. 

    Accesorii incluse în pachet:

    - Furtun pentru aspirator cu o lungime de 1,5 m și un sac aspirator;

    - 6 discuri abrazive de șlefuire și un cap de șlefuire rotund

    - o cheie hexagonală

    - o perie de cărbune


    Avantaje


    - Acest slefuitorul glet cu girafă facilitează atât șlefuirea cât și finisarea pereților și a tavanelor acoperite cu tencuială și glet.

    - Execuție rapidă și uniformă

    - Maner ergonomic ce asigura o manevrare confortabilă

    - Viteza ajustabila de la 1000 pana la 1600 rpm


    Dezavantaje

    • Nu este permisă utilizarea discurilor de debitat, discurilor de polizare, discurilor de șlefuire tip elicopter sau a periilor de sârmă

    Slefuitor pereti cu aspirator, 5 Viteze, 180mm, Deetoolz 750W (DZ-C210)

    De ce am ales acest produs


    Șlefuitorul Deetoolz DZ-C210 este proiectat pentru șlefuirea suprafețelor de gips-carton, a suprafețelor interioare și exterioare ale tavanului și pereților, a podelelor și pentru îndepărtarea reziduurilor de vopsea adezivi sau tencuieli.

    Datorită sistemului integrat de aspirare și colectare a reziduurilor, masina de slefuit peretii Detoolz va oferă un mediu de lucru curat chiar și în timpul utilizarii intensive. Capacul protector al discului de șlefuit este parțial demontabil, facilitând astfel șlefuirea de-a lungul muchiilor.

    Motorul puternic de 750W, mânerul ergonomic, controlul electronic al vitezei, sistemul Velcro de înlocuire a discurilor abrazive, fac din acest șlefuitor o unealtă de încredere.


    Caracteristici tehnice :

    Putere: 750 W

    Viteze : 5 

    Tensiune alimentare: 110 V; 230 V

    Viteza maximă: 1600 rpm


    Avantaje

    • Are un mâner ergonomic ce asigură o manevrare confortabilă;
    • Dispune de cinci viteze de lucru pe care le poți ajusta în funcție de necesitate;
    • Este robust și puternic
    • Are o funcționalitate multiplă: funcția de aspirare, funcția de iluminare, controlul vitezei, sistemul de montare și schimbare a discurilor de slefuire.

    Dezavantaje

    • Este recomandat doar pentru lucrări de tip casnic.