• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Top 3 Cele mai bune Zdrobitoare / Deschiorchinatoare de struguri. Recenzii, testimoniale, pareri, preturi

Dacă locuiești la țară sau ai o grădină proprie, unde crește și vită de vie, cu siguranță te bucuri și tu în fiecare toamnă de roadele sale și îți produci propriul vin. 

Dar până a obține prețioasa lucrare, trebuie să urmezi o serie de etape, precum culesul viei și strivirea strugurilor.

Așadar, după recoltarea strugurilor, primul pas spre obținerea unui vin de calitate este zdrobirea strugurilor. 

Dacă în trecut, oamenii dansau desculți într-un recipient mare cu struguri pentru a-i zdrobi , sau foloseau alte instrumente improvizate, acum totul este mult mai simplu. 

Procesul este mult mai modern și se realizează simplu și curat și mai ales, rapid și eficient datorită zdrobitorului sau de struguri, numit și desciorcănitor. 


Ce este un zdrobitor / desciorchinator de struguri?


Zdrobitorul este un utilaj folosit în vinificație pentru zdrobirea strugurilor, proces în urma căruia se obține mustul ce se transformă ulterior în vin. Practic, strugurii sunt introduși în cuva acestuia, după care, fie prin acționarea automată, fie printr-o manivelă manuală, aceștia sunt zdrobiți, iar zeama se scurge într-un vas așezat dedesubt. 

Acesta este de două tipuri: zdrobitor simplu sau zdrobitor desciorchinator


De ce ai nevoie de un zdrobitor de struguri


Acest mic utilaj de casă îți permite procesarea rapidă și eficientă și în cantități mari. 

De-a lungul timpului, această unealtă s-a perfecționat constant devenind din ce în ce mai performantă.


Cum alegi zdrobitorul de struguri potrivit


Înainte de a face o achiziție trebuie să știi ce zdrobitor îți dorești, în funcție de tipul și dimensiunea acestuia, sau poate de cantitatea de struguri dorești să o procedezi. 

În prezent, la o simplă căutare pe Google, vei găsi zeci de modele sau de producători de zdrobitoare de struguri, însă odată ce ți-ai notat în minte caractetisticile pe care trebuie să le ai in vedere, alegerea va fi mult mai ușoară. 


  • Tipul de zdrobitor

    • Zdrobitor de struguri clasic

    Acesta este cel mai comun, iar majoritatea  sunt și manuale. Așadar atunci când vrei să obții mustul va trebui să pui manual strugurii în cuva dispozitivului, iar aceștia vor fi zdrobiți de două role zimțate care se rotesc în sensuri opuse.

    Este un dispozitiv util în gospodăriile ce au pe lângă casă o mică parcelă de vie. 

    Acestea au avantajul de a fi fiabile, ușor de folosit și destul de ieftine. 

    Principalul dezavantaj al acestui model de dispozitiv este faptil că strugurii zdrobiți vor cădea în recipientul colector cu tot cu ciucurele său. Acest inconvenient afectează procesul de fermentare și calitatea vinului obținut. 


    • Zdrobitor de struguri cu desciorchinator

    După cum îi spune și numele, acest aparat este un zdrobitor struguri cu separator de ciorchine Acest lucru este posibil datorită sitei care nu permite trecerea ciorchinele în vasul colector. 

    Acesta este ideal pentru culturile de viță de vie mai extinsă, din care se obțin cantități mai mari de vin ce de multe ori este destinat comercializării. Vinul obținut astfel va avea o claritate mai bună și un gust mai fin. 

    Spre deosebire de varianta clasică, acest tip de zdrobitor este mai costisitor, însă prețul investiției se va amortiza în timp. 


    1.  Mod de acționare

    •  Zdrobitor / desciorcănitor de struguri manual

    Acest model are de regulă o cuvă de dimensiuni mici, fiind destinat uzului casnic, adică pentru micile gospodării ce vor procesa o cantitate mică de struguri. Un zdrobitor de struguri cu acționare manuală este cea mai ieftină variantă de pe piață. 


    Acesta este acționat face prin învârtirea unei manete ce se află de regulă în partea laterală a cuvei, manetă ce activează rotirea a două role zimțate care vor zdrobi strugurii. 

    Principalul dezavantaj al unui zdrobitor manual este faptul că munca poate deveni obositoare și că se vor introduce cantități mai mici de struguri în cuvă. Așadar procesul de zdrobire va fi ceva mai îndelungat. 

    Dar are și avantaje. Este mai ieftin decât celelalte variante, economic deoarece nu consumă curent și mobil, tocmai pentru că nu depinde de o sursă de curent.


    •  Zdrobitor de struguri electric

    Cu ajutorul acestuia, procesul de zdrobire este mult mai rapid, iar cantitatea ce se poate procesa într-un anumit interval de timp este mai mare decât în cazul dispozitivului manual.  

    Zdrobitorul electric se conectează la o sursă de curent, după care acesta va începe să învârtească automat rolele de zdrobire.

    Atenție, doar mecanismul este automat, căci alimentarea cuvei cu struguri se face tot manual

    Acest tip de zdrobitor de struguri este ideal.pentru podgoriile și producțiile mai mari 


    Principalul său dezavantaj este costul mai ridicat de achiziție și consumul de curent electric.


    1.  Intensitatea utilizării

    • Zdrobitor de struguri pentru uz casnic

    De regulă, acest tip de zdrobitor are dimensiuni mai mici și o rezistență redusă, fiind recomandat pentru gospodăriile mici, care produc vin pentru consum propriu.

    Prețul este unul mult mai scăzut în comparație cu modelele mai performante, având, totodată, și un consum de energie mai scăzut, în cazul celor electrice. 


    • Zdrobitor de struguri industrial

    Deoarece strugurii trebuie procesați imediat după ce ai fost culeși pentru a se păstra savoarea, ai nevoie de un dispozitiv cu care sa faci asta rapid. Însă un zdrobitor de struguri mic, destinat uzului casnic, nu prea este eficient atunci când ai o podgorie mai mare și trebuie zdrobită o cantitate foarte mare de struguri. Pe lângă aasta, aparatul ar putea ceda în cazul unei utilizări intense. 


    În acest caz, orientează-te după un model industrial.

    Un zdrobitor de struguri industrial are o dimensiune și o greutate mai mare, dar și un indice de putere mai ridicat, care îți permite să zdrobești în timp scurt o mare cantitate de struguri. Unele modele dispun de funcții suplimentare, așa cum este cazul unui zdrobitor desciorcănitor cu pompă, dotat cu o pompă centrifugă ce deplasează strugurii zdrobiți direct în vasul de fermentare.

    Aceste modele sunt utilizate în hale de producție. 


    • Zdrobitor de struguri semiprofesional

    Acesta este un hibrid între modelul casnic și cel industrial. 

    Majoritatea modelelor sunt acționate electric și îți permit să zdrobești 2-4 tone de struguri la o recoltă. 


  • Materialul din care este confecționat
  •  

    Deoarece strugurii și mustul (care este, în sine un lichid) au un contact direct cu spațiul cuvei, materialul din care este fabricat zdrobitorul de struguri este deosebit de important pentru a nu afecta calitatea vinului. 

    Pe lângă asta, un material de calitate că asigura aparatului o durată de viață mai mare și o performanță mai ridicată. 


    •  Zdrobitor de struguri din oțel vopsit

    Acesta este cel mai ieftin tip de zdrobitor se pe piață și poate fi o soluție de moment, dacă nu plănuiești să-l folosești pentru o perioadă îndelungată.

    Însă durabilitatea aparatului nu este foarte mare.


    • Zdrobitor de struguri din oțel și inox

    Acest tip de zdrobitor are cuva și desciorchinatorul fabricat din oțel inoxidabil, însă strugurii vor lua contact doar cu părțile realizate din inox.

    Doar corpul principal al mașinăriei va fi realizat din oțel vopsit, ceea ce o facemai ușor de curățat și de întreținut.

    Acest model are o durabilitatea mai mare decât modelul anterior

     

    •  Zdrobitor de struguri inox (oțel inoxidabil? 

    Oțelul inoxidabil este cel mai bun material pentru un zdrobitor de struguri.

     Desigur, acest model de zdrobitor este ceva mai scump decât celelalte, însă are o durabilitate mai mare și va rezista în timp.

    Este ideal dacă plănuiești să-l folosești an de an.

    De asemenea, este mai ușor de curățat și întreținut. 

    De regulă, modelelor motorizate sunt fabricate integral din inox. 


    • Zdrobitor de struguri din lemn

    În prezent acest tip de zdrobitor se fabrică mai puțin, fiind comercializate mai mult de meșterii populari. Se regăsesc cu preponderență în gospodăriile bunicilor ce păstrează tradițiile. 

     

  • Dimensiunea aparatului

  • Dimensiunea aparatului înseamnă de fapt dimensiunea cuvei, în mare parte. 

    Aceasta va influența direct modul de utilizare precum și viteza cu care vei zdrobi strugurii. 

    De exemplu, o cuvă prea mică înseamnă un proces mai lent de umplere și apoi de procesare. Totodată, va trebui sa te apleci de mai multe ori după struguri. Asta înseamnă un timpul de lucru și un efort mai mare. 


    Preferabil ar fi să alegi o cuvă care are diametrul de cel puțin 40cm și o adâncime cât mai mare. 


    Cu toate astea însă, un zdrobitor mai mare înseamnă și un spațiu de stocare mai mare, așadar, asigură-te că ai un loc special unde îl poți păstra în siguranță. 


  • Mobilitate
  • Trebuie să iei în calcul faptul că aceste dispozitive trebuiesc ridicate și plasate deasupra recipientului de colectare. 

    Pentru a ușura această operațiune, zdrobitorul trebuie să fie dotat cu două bare paralele situate la baza acestuia. Astfel îți va fi mai ușor să-l apuci și să îl plasezi acolo unde îți dorești.


    Un zdrobitor de struguri mai ușor, va fi mai facil de manevrat, iar asta depinde și de genul de motorizare.

     

     Accesorii

    • Sistem de reglare al distanței dintre role

    Dacă roțile zimțate sunt prea apropiate, există riscul ca pe lângă bobitele de struguri să mai fie zdrobiți și samburii, ceea ce ar dăuna gustului vinului.  Acest lucru nu este de dorit, deoarece sâmburii au un gust amar.

    Așadar, este important ca zdrobitorul să aibă inclus asemenea sistem de reglare

     

    • Paleta elicoidală

    Aceasta funcționează ca un ghidaj pentru fructe către rolele de strivire. Asta te va scuti pe tine de operațiunea de a-i împinge manual.


    • Role zdrobitor struguri cu cuțite

    Există zdrobitoare cu role zimțate sau zdrobitoare cu role cu părți tăioase. 

    Avantajul celor cu părți tăioase este faptul că își fac treaba mai repede și mai eficient, fiind ideal și pentru alte fructe, precum merele.  


    Ce produse am ales

     

    Zdrobitor desciorchinator manual de struguri (GF-1437)


    De ce am ales acest produs


     Operațiunea de zdrobire a strugurilor și se obținere a unui must de calitate trebuie să respecte anumite condiții. 

    Operația tehnologică inițială din cadrul prelucrării primare a strugurilor este zdrobirea bobitelor, însă, la fel de importantă este și etapa de desciorchinare. 

    Acest zdrobitor este util.oricărei gospodării ce dispune și de un lot de viță de vie. 


    Zdrobitorul este confecționat din tablă vopsită cu vopsea de calitate, antirugină, ceea ce-i asigură o rezistență mai îndelungată. 

    Dispozitivul dispune de role de antrenare și zdrobire din material compozit cu o dantură specială, care asigură un pasaj de zdrobire sigur și continuu, progresiv.


    Avantaje

    • Deoarece are și operațiunea de desciorchinare, gustul vinului și al mustului nu va fi afectat.
    • Dispozitivul are o greutate mică și este ușor de manevrat.
    • Efortul depus în timpul operațiunii este minim.

    Dezavantaje

    •  Nu este destinat utilizării intensive

    ZDROBITOR STRUGURI ELECTRIC FERME-GRAPE, 1800W, 240-440KG/ORA, 30L (EF-7865)

    De ce am ales acest produs


    Zdrobitorul electric EF-7865 se folosește  pentru zdrobirea strugurilor și obținerea vinului, acționarea fiind asigurată de un motor electric de 1800 W cu 1500 r/min și 280 r/min la tambur.

    Tamburul este din material neferos, pentru a nu influența calitatea vinului, iar tabla din care este făcut zdrobitorul este din fier vopsit galvanizat.

    Specificatii tehnice: 

    • De tip hobby sau semiprofesional 
    • Motor puternic de 1800W
    • Bobinaj 100%cupru
    • Capacitatea cuvei este de  30 Litri
    • Capacitatea de zdrobire este de: până la 240-440Kg/h

    Avantaje: 


    • Se curăță ușor;
    • Asigură zdrobirea unei cantități mari de struguri într-un timp redus;
    • Deoarece este acționat electric, utilizatorul depune un efort minim în timpul procesului de zdrobire. 

    Dezavantaje: 

    • Dispozitivul nu are și funcția de desciorchinare

     Zdrobitor struguri 22L 350Kg/Ora Gospodarul Profesionist (PMP-0044.3)

    De ce am ales acest produs


    Zdrobitorul de struguri manual Gospodarul Profesionist este foarte simplu de manevrat de către orice persoană, indiferent de nivelul de experiență, fără a afecta în vreun fel gustul mustului. Trebuie doar să umple cuva cu struguri, apoi să învârtă de manivelă.

    Tamburii zdrobitor struguri sunt realizați din poliamidă tratată pentru uz alimentar, iar zdrobitorul din tablă vopsită în câmp electrostatic, ce protejează materialul de rugină 

    Specificatii tehnice: 

    • Distanța dintre cilindri este de 2-9 mm;
    • Lungime rolelor zimțate este de 30 cm;
    • Role sunt confecționate din poliamida
    • Cuva are un volum de 22 Litri și este detașabilă
    • Capacitatea de zdrobire este de 350 Kg/Ora

    Avantaje:

    • Utilizare ușoară;
    • Este un zdrobitor de dimensiuni relativ mici și nu ocupă mult spațiu de depozitare;
    • Preț foarte mic.  

    Dezavantaje:

    • Nu este destinat unei utilizări intensive


    Întrebări frecvente

     

    Cât vin iese din 100 kg de struguri? 


    Cantitatea de vin pe care o scoți din struguri depinde foarte mult de caracteristicile strugurilor (cât de cărnoasă este bobița, cât de mari sunt strugurii, cât de groși sunt ciorchinii care, evident, sunt eliminați), dar și de calitatea aparaturii folosite (zdrobitorul și presa).

    Însă în medie, din 100 de kg de struguri se pot obține în jur de 75 de litri de vin. 


    Cum se face un zdrobitor de struguri

    Este destul de simplu să-ți asamblezi singur zdrobitorul de struguri acasă. Acesta este format dintr-o cuvă, două role (roți zimțate) din poliamidă ce vin în interiorul cuvei, cadrul pe care vor fi montate (care poate fi din tablă, inox sau oțel), șuruburile de prindere.

    Rolele se așează pe suport/cadru paralele una cu cealaltă și se prind cu șuruburi, după care se așeza cuva, care, la fel, se prinde de cadru cu șuruburi. Manivela va veni atașată în lateral, prinsă de una dintre roțile zimțate, pe care o va acționa manual.