• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Top 3 Cele Mai Bune Hidrofoare. Cum se regleaza presiunea unui hidrofor? Pret, pareri, recenzii, intrebari, testimonial, intrebari frecvente.

Dacă locuiești într-o zonă mai izolată ori la țară, lipsa unei surse de apă curentă îți poate crea dificultăți și afecta considerabil modul de viață.

Chiar dacă ai la dispoziție un puț sau o fântână, căratul găleților cu apă nu este tocmai cea mai comodă variantă, mai ales dacă ar trebui să faci asta de câteva ori pe zi. Însă poți avea atât confortul vieții de la oraș, cât și frumusețea vieții la casă cu un simplu dispozitiv care să te ajute să-ți creezi o rețea rețea de apă pentru întreaga casă și pentru nevoile tale zilnice

 Acest dispozitiv poarta numele de hidrofor.


Ce este hidroforul

Hidroforul este un mic utilaj automatizat cu ajutorul căruia poți trage apa direct dintr-o rețea subterană și apoi să o redistribui după nevoile tale, sub o presiune constantă. Apa se trage de regulă dintr-o fântână sau din mai multe tipuri de rețele, de la conducte până la puțuri adânci de apă.


Un hidrofor se alimentează direct de la o rețea electrică, absolut necesară pentru pornirea motorului și are două faze de funcționare. Prima dată aspiră sau trage apa din sursa cu pricină, cu ajutorul unui motor destul de puternic, apoi o refulează, adică o trimite către instalația sanitară sau către alt bazin, prin gaura de evacuare. 

Apa este aspirată cu ajutorul unei pompe și, înainte de a fi trimisă spre instalație, este introdusă într-un rezervor tampon (vas de expansiune), unde de regulă apa este filtrată de impurități. Din acest rezervor, abia, apa este apoi livrată în țevile casei tale, către robineți. Pe tot parcursul acestor procese, hidroforul reglează presiunea apei.


De ce ai nevoie de cel mai bun hidrofor pentru gospodăria ta


 Chiar dacă ai o fântână în gospodărie, procesul de extragere al apei cu găleata este anevoios, mai ales dacă trebui sa și irigi gradina de pe lângă casă.  Așadar, un hidrofor bun te va ajuta să captezi fără efort această apă și să o folosești pentru menaj, igienă, pentru alimentarea aparatelor electrice sau pentru irigarea terenurilor. 

Ploile tot mai puține din ultimii ani nu mai asigură necesarul de apă pentru micile culturi proprii, așa că un hidrofor va trage apa dintr-o sursa de apă din apropiere, pe care o poți folosi apoi pentru a iriga. 


Însă, deoarece în acest moment pe piață există mai multe tipuri de hidrofoare pentru apă, înainte de a face o achiziție, trebuie să ai în vedere câteva elemente de bază pentru a alege hidroforul potrivit nevoilor tale. 


Cum alegi hidroforul de apă 


 La fel ca în cazul oricărui dispozitiv electric, cel mai mult contează performanța aparatului. Până la urmă, îți dorești să faci o investiție pe termen lung și utilă.

 

Înainte de a stabili cât de performant este hidroforul ales, haide să vedem care sunt piesele principale ale acestuia și cum îi pot asigura sau nu această performanță.

  • Motorul este cel care influențează în mare măsură puterea hidroforului și care "decide" care este adâncimea la care poate fi folosit hidroforul;
  • Sistemul de electricitate ce activează motorul;
  • Pompa este un alt element important deoarece aceasta extrage apa și o aduce la suprafață. Aceasta are la bază o serie de tuburi, elemente de reglare a presiunii, valve, etc. 
  • Filtrul de apă îți va fi foarte util dacă sursa de apă pe care o ai la îndemână este murdară.
  • Rezervorul te ajută să reduci cât mai mult consumul de energie. Deoarece  apa este stocată într-un rezervor, pompa nu va trebui să lucreze în continuu.
  • Cablul de alimentare este foarte important, în special lungimea acestuia și rezistența lui la impact.
  • Un presostat care controlează pompa și presiunea pentru a împiedica funcționarea continuă a acesteia. Astfel,  când sursa de apă rămâne fără apă, presostatul va opri automat hidroforul și totodată, dacă nu funcționează în mod continuu, va consuma mai puțin curent. 

Acum că avem o vedere de ansamblu asupra elementelor unui hidrofor, să vedem ce tipuri de hidrofoare ai la dispoziție pe piață. 


  • Modul de amplasare
  • Prima dată, înainte de a face orice achiziție, trebuie sa stabilești care va fi sursa de apă. În caz contrar, s-ar putea ca dispozitivul să nu se potrivească.


    • Hidrofor de suprafață 

    Hidroforul de suprafață se va folosi atunci când sursa de apă nu este nu foarte adâncă, ci undeva la maxim 10 m.

    De regulă, acest tip de hidrofor nu are un motor suficient de puternic pentru a pompa eficient apa de la distanțe mai mari. 

    Principalul său avantaj este faptul că, având un motor mai slab, va consuma mai puțină energie, iar asta te ajută dacă ai la îndemână o sursă de apă la o adâncime mică, pe care o poți folosi. De asemenea, ești și cam cea mai ieftină variantă de pe piață. 


    •  Hidrofor submersibil

    Acesta este ideal pentru sursele de apă mai adânci de 10 m. Unele modele mai performante pot capta și pompa apa chiar și de la 30m adâncime. 

    Acest tip de hidrofor este dotat cu un motor mai puternic, capabil să pompeze și să transporte apa la presiune mare. 

    Principalul său dezavantaj este legat de costurile de achiziționare, semnificativ mai mare față de cel de suprafață, dar și de costurile de întreținere și funcționare. Consumul de energie va fi, evident, mai mare.


  • Pompa

  • Pompa este unul din elementele principale deoarece aceasta aspiră efectiv apa din bazin.  

    Aceasta este de mai multe tipuri, în funcție de tipul de hidrofor. 

    De exemplu, în cazul unui hidrofor submersibil și pompa va fi submersibilă. 

    • Pompa submersibilă monoetajată filtrează apa în prealabil să filtreze apa, deci este ideală pentru sursele de apă mai murdare.
    • Pompa submersibila multietajată este recomandată doar în cazul surselor de apă curată.

    Pompele de suprafață sunt recomandați pentru puțurilor de mare sau de mică adâncime. Cele pentru adâncimi mici pot pompa apă de la maxim 10 m, în timp ce pompele pentru pentru adâncimi mai mari se introduc în sursa de apă și pot aspira apă de la adâncimi ce depășesc 10 metri.

    Ambele sunt dotate cu un tub ejector.


    Tipurile de pompă variază și în funcție de materialul din care au fost confecționate din inox sau fontă. Însă materialul nu va influența în vreun fel debitul de apă, ci doar rezistența in timp a dispozitivului. 

    Singura diferență notabilă este greutatea care va fi mai mare în cazul pompelor de fontă.

     

    1. Presiunea

     

    Presiunea (sau amorsarea) influențează în mod direct procesul de împingere a apei la suprafață.

    Așadar, cu cât presiunea e mai mare, cu atât hidroforul va putea să împingă apa de la adâncimi mari și pe distanțe mari.


    Presiunea este asigurată de o pernă de aer internă. Însă, de regulă, este indicat să alegi un hidrofor care are opțiune de pornire automată în momentul în care presiunea scade, fenomen normal care se produce în momentul în care apa filtrată din rezervor se consumă.


    Unele hidrofoare mai performante au o funcție de autoamorsare. Asta înseamnă că reglajele de presiune se fac automat, fără să-ți mai bați capul.

    De regulă, în manometru eficient îți va indica numărul de bari, ceea ce îți permite să verifici buna funcționarea a amorsării, deci alege un hidrofor care să-ți ofere și această posibilitate.


    1. Dimensiunea rezervorului

    Capacitatea rezervorului influențează în mod direct volumul hidroforului. Așadar, alege un hidrofor cu un rezervor în funcție de mărimea gospodăriei și de consumul estimat de apă zilnic.


    De exemplu, pentru o locuință convențională, fără grădină și cu o familiei mică, un hidrofor cu un rezervor de capacitate mică, între 25L și 30L ar trebui să fie suficient. 

    Dacă, în schimb, hidroforul alimentează o locuință mare, cu un număr mare de băi și robinete, ori dacă este folosit și pentru irigare, orientați-vă către un rezervor mai mare de  100L.


    1. Materialul din care este confecționat

    Vorbim aici mai mult de materialul de compoziție. Așadar, hidroforul trebuie să fie fabricat din fontă sau inox, două materiale rezistente și care împiedică ruginirea. 




    Ce produse am ales


    Hidrofor 0,75kW/1HP AUJET 100SS, bobinaj cupru Detoolz (DZ-P103)


    Caracteristici produs


    Pompa AUJET 100SS pentru hidrofor se utilizează pentru alimentarea cu apă a rețelelor pentru imobile rezidențiale, pentru udarea grădinilor, ori pentru alimentarea cu apă a electrocasnicelor precum mașinile de spălat sau boilere electrice. Captarea apei se realizeaza din puțuri, fântâni, sau bazine naturale de apă. La adâncimea maximă, amorsarea apei depinde de distanța orizontală de la puț sau fântână până la pompă.


    Acesta pompa de apa autoamorsanta este proiectată pentru pomparea apei curate și lichide non-corozive, chiar și cu bule de aer. Este un dispozitiv fiabil, are un cap de descărcare și de aspirare mare și timpul de autoamorsare destul de scurt. Din acest motiv, este utilizată pe scară largă pentru a iriga grădini și terenuri agricole, dar și pentru alimentarea cu apă a clădirilor înalte.

    Pompa apa de suprafață centrifugală autoamorsanta are o putere 0.75 kw.

    Turbina este din bronz rezistent la coroziune. Axul și corpul pompei sunt din inox, ceea ce face că acest hidrofor să fie rezistent la exploatarea îndelungată. 


    Dispozitivul poate fi utilizat la temperaturile mediului ambiant de maxim 40 de grade.

    Avantaje

    • Produsul este ușor de instalat și de manevrat.
    • Are o greutate redusă și un debit ridicat.
    • Turbina din bronz este rezistentă la coroziune
    • Motorul este puternic

    Dezavantaje

    • Temperatura apei de alimentare nu trebuie să depășească 35 de grade.

    . Hidrofor 800W, 24L, 3200l/Ora, Cap Inox, Gospodarul Profesionist (PMP-0003.6)

    Caracteristicile produsului


    Acest hidrofor este recomandat atât pentru uz casnic, cât și pentru alimentarea cu apă a  imobilelor mai mari. De asemenea, este ideal și pentru extragerea apei cu care se vor uda grădinile.

    Hidroforul Micul Fermier poate pompa apa din fântâna proprie,dintr-un rezervor tampon, sau din cisterne cu presiune stabilă. Îl mai puteți folosi folosi pentru toalete ori pentru aparatură electrică ce nu are acces direct la o sursă de apă curentă.

    Hidroforul auto-amorsant Micul Fermier este echipat cu pompa din fonta de 750W și dotat cu butelie de 24 litri cu membrana din cauciuc alimentar, presostat pentru reglarea presiunii de lucru, manometru pentru urmarirea acestei presiuni, furtun flexibil si racord.

     

    Avantaje:

    • Pompa este alimentată de un motor asincron puternic cu protectie termica si suprasarcina. 
    • Hidroforul se livrează cu un comutator de presiune si manometru.

    Dezavantaje:

    • Pompa nu are protecție împotriva funcționării pe ”uscat”, adică în cazul absenței apei. 


    Hidrofor de mare putere Elefant Aquatic AUTOJET80S, 1000 W, 50 l/min, rezervor 24 l, inox-otel (EF-683 )


    Caracteristicile produsului


    Hidroforul Autojet 80 S este un sisteme de alimentare cu apa sub presiune în regim automat, recomandat pentru uzul domestic și pentru mici sisteme de irigatie în agricultură. Acesta lucrează în regim automat, asigurând presiunea din sistem într-un interval reglat la presostat.


    Electropompa hidroforului porneste când se atinge valoarea minimă a presiunii reglate și funcționează pană se atinge valoarea maximă a presiunii reglate.


    Acest hidrofor electric este ideal pentru alimentarea locuintelor cu apa de consum, instalații mici de uz civil și agricol, instalații de spălare și alte aplicații.

    Acesta trebuie montat în locații protejate de intemperii și ferit de umezeala.


    Avantaje: 

    • Hidroforul dispune de protectie în caz de supraîncălzire.
    • Este confecționat din oțel și inox, materiale rezistente la uzură. 

    Dezavantaje

    • Pompa nu este dotată din fabrică cu un filtru, așadar, pentru protejarea hidroforului se recomanda instalarea separată a unui filtru de particule și impurități pe coloana de alimentare din sursa de apă. 


    Întrebări frecvente

     

    Cum se montează un hidrofor

    Montarea hidroforului este un procedeu destul de simplu. 

    Mai întâi se racordează furtunul de absorbție la pompă, apoi se fixează sorbul filtrant la celalalt capăt al furtunului. Acest pas poate fi diferit în funcție de tipul de hidrofor pe care îl ai. 

    În continuare, fixează racordul pe partea superioară a pompei. În funcție de modelul hidroforului, va trebui sa racordezi și o supapă de sens care va dirija circulatia apei. Pe supapa de sens, de regulă este inscripționată o săgeată, ce trebuie îndreptată în direcția de deplasare a apei. 

    La unele hidrofoare de model mai vechi este necesară și montarea unui robinet de trecere (robinet olandez).

    Între aceste elemente trebuie infiletate nipluri, cu ajutorul unor chei fixe ( una pentru a roti elementul de racord și cealaltă pentru a ține contra)

    Montează apoi manometrul pe una din ieșirile racordului și presostatul pe una din ieșirile racordului. 

    Conecteaza racordul antivibrant între pompă și rezervor.

    Aceste indicații sunt pur orientative. Ține cont și de faptul ca pașii montării pot fi diferiți în funcție de modelul pe care l-ai achiziționat. Nu uita să citești manualul de instrucțiuni al dispozitivului. 

     

    Cum funcționează un hidrofor

    Un hidrofor realizează în mod simultan două operațiuni. 8n primul rând, acesta aspiră (trage) apa dintr-o sursă subterană, după care o refulează  (trimite către) robineții instalației.  Apa este aspirată cu ajutorul unei pompe si introdusă într-un rezervor tampon (vas de expansiune). Din rezervor, apa este apoi refulata în țevile casei, către robineti. Pe tot parcursul acestor procese, hidroforul reglează și presiunea apei.

     

    Ce este un hidrofor

    Hidroforul este un dispozitiv automatizat cu ajutorul căruia se extrage apa dintr-o rețea subterană (puțuri, fântâni, etc) pentru a o redistribui apoi unde este nevoie (de cele.mai multe ori se folosește pentru instalațiile sanitare de acasă). De regulă, presiunea este una constantă.

     

    Cum se amorsează corect o pompă. 

    În primul rând, înainte de toate, este recomandat să citești manude utilizare al dispozitivului cumpărat pentru a vedea cum se folosește și cum funcționează pompa unui hidrofor.

    Atunci cand vrei să amorsezi o pompa de apă, vrei de fapt sa restabilești presiunea, astfel încât aceasta să poată tragă de la sine apa. Pentru asta, trebuie să urmezi o serie de pași:

    Oprește mai întâi alimentarea electrică a pompei, ca să nu se ardă, apoi găsește un loc accesibil unde poți umple sistemul cu apă.

    Verifică dacă robineții sau clapete de sens sunt în poziția închis apoi racordează un furtun la o altă sursă de apă, după care pornește-o. Când s-a umplut cu apa, închide robinetul.

    Așteaptă puțin și ascultă dacă apa intra in vasul de expansiune. Dacă ai montat un manometru de apa poți observa creșterea presiunii. Cand nu mai curge apa, înseamnă că sistemul a fost amorsat.

    Oprește apa de la furtun și pornește pompa, lansând-o să ruleze aproximativ un minut.

    Dacă pompa se oprește după terminarea ciclului de pompare, este semn că este bine amorsată. 

     

    Cum se reglează presiunea unui hidrofor?

    Regulă este simplă. Mai întâi se decontează hidroforul de la rețea, apoi se deschide robinetul să curgă apa din hidrofor.  Se bagă presiunea de 1,5 bari, apoi se conectează din nou la rețea. Dacă ai încercat asta deja și problema persistă, este posibil să ai o pierdere de presiune de aer la flanșă. În acest caz, încearcă operațiunea cu hidroforul deconectat de la rețea și verifică să nu dea apa pe la ventilul de aer.