• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Te-ai apucat de redecorat? Află cum să alegi cel mai bun pistol de vopsit pentru acasă. Cel Mai Bun Pistol de Vopsit. Pareri, preturi, recenzii, testimoniale, forum.

Atunci când ai de vopsit suprafețe mai mari acasă ori când ai un proiect mai amplu, efectuarea acestei operațiuni manual poate fi destul de obositoare. Dar există și o altă variantă, mai ușoară și chiar mai eficientă. Poți folosi un dispozitiv special conceput pentru asta, adică un pistol de vopsit. 


Ce este un pistol de vopsit


Pistolul sau aparatul de vopsit este un dispozitiv electric ori mecanic, alcătuit din două elemente: corpul principal și rezervorul cu vopsea ( sau alta materie de lucru) folosind principiul de extracție asemănător cu cel al unei pompe, acest dispozitiv extrage vopseaua din rezervor pe care o pulverizează apoi pe un perete sau pe orice alt obiect ce trebuie vopsit. 

Acționare se face simplu, printr-un buton. 


De ce ai nevoie de un pistol de vopsit


Spre deosebire de metoda clasică, de aplicare a varului și a vopselelor cu ajutorul unui trafalet, bidinele sau perii pe porțiuni mari poate fi una destul de anevoioasă și în plus, pot rămâne acele dâre inestetice pentru că este greu de controlat procesul. 

Însă atunci când folosești un pistol de vopsit, in primul rând termini treaba mult mai repede și mai eficient și în al doilea timp te asiguri că stratul de vopsea este pulverizat uniform, fără efort. În plus, majoritatea modelelor permit reglarea fluxului de material, ceea ce te ajută să controlezi și gradul de acoperire. 

Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este faptul că un pistol de vopsit nu va face aceeași mizerie precum un trafalet. 


Cum alegi cel mai bun pistol de vopsit

 Atunci când cauți cel mai bun pistol de vopsit, trebuie să ții cont de două aspecte importante: nevoile tale reale și caracteristicile sau performanțele dispozitivului. 

Dacă ai nevoie de un dispozitiv de tip casnic, hobby, cu siguranță lucrarea ta este una relativ simplă și nu are rost să investești într-un pistol de vopsit profesional, sau invers. Totodată, este important să știi cât de des sau intens urmează să-l folosești și în ce condiții, pentru a ști ce performanțe cauți. 


Iată o serie de caracteristici de care trebuie să ții cont


  1. Tehnologia folosită

Pistoalele de vopsit sunt de două tipuri: cu aer comprimat (sub presiune) sau fără aer, care pro pulsează vopseaua direct din rezervor. 


  • Pistoalele de vopsit cu aer comprimat

Sunt folosite pentru operațiuni de mică amploare precum vopsirea obiectelor sau a mobilierului, mașina, diferite suprafețe, etc. 

Principiul de funcționare are la bază un proces denumit atomizare, prin care particulele de vopsea sunt efectiv pulverizare pe suprafața destinată vopsirii. Astfel, stratul este unul dens, uniform și fluxul este constant. 

Deoarece au o viteza de pulverizare mai mică, acestea sunt ideale și pentru operațiunile de zugrăvire și oferă posibilitatea utilizatorilor de  a controla cantitatea și fluxul de vopsea folosită pentru o anumită suprafață


O altă categorie de pistoale sunt cele care pun accent nu pe presiunea de pulverizare ci pe cantitatea de aer ce iese din dispozitiv. Acestea nu sunt foarte precise, dar sunt ideală pentru încăperile închise 


  • Pistol de vopsit fără aer comprimat

Acest tip este destinat lucrărilor exterioare, pe suprafețe precum ziduri, fațade sau garduri Pentru a propulsa vopseaua, acestea folosesc direct presiunea din rezervor. Pentru asta au la bază un motor electric ce crează presiunea în rezervor, presiune ce asigură apoi o vopsire uniformă. 

Aceste aparate nu au o precizie ridicată, având un jet mai puternic, deci nu sunt recomandate pentru vopsirea obiectelor mici, însă asigură o productivitate ridicată pentru proiectele ample. 


  • Tipul de vopsea sau material de lucru

  • Fiecare suprafață, în funcție de textura ei, are nevoie de un anumit tip de vopsea, așadar este important că pistolul de vopsit pe care îl alegi să fie unul fiabil și să permită lucrul cu mai multe tipuri de materiale, precum vopseaua simpla, lavabilă, lacul sau chiar varul lavabil. 


    Dacă intenționezi să-l folosești pentru a vopsi mașina, ai nevoie de un aparat care să poată lucra cu acest tip de vopsea specială. 


  • Performanțele tehnice

    • Debitul de vopsire, suprafața acoperită și capacitatea rezervorului 

    Factorul determinant pentru un astfel de aparat dar și pentru procesul de lucru este debitul de vopsire, factor ce influențează în mod direct și suprafața vopsită. Așadar, performanțele lucrării cresc odată cu creșterea acestora.


    Apoi, un factor care influențează continuitate 

    procesului este capacitatea sau dimensiunea rezervorului. Aceasta determină cantitatea de vopsea care se folosește într-o anumită unitatea de timp.

    Capacitatea rezervorului, însă influențează ușurința cu care se manevrează aparatul. O valoare ideala a capacității rezervorului variază intre 500 si 800 ml de material destinat pulverizării. 


    • Puterea

    În cazul aparatelor de vopsit electrice, unul din factorii principali este puterea de lucru, iar aceasta va influența performanța dispozitivului. 

    Un pistol de vopsit electric de tip hobby ar trebui să pornească de la o putere minimă de 

    200W, iar unele pistoale de vopsit semiprofesionale pot depăși o putere de 650W.


    • Dispersia vopselei

    O valoare mulțumitoare și eficientă pornește de la o valoare de 50 – 100 ml pe minut. Valorile mai mici sunt destul de ineficiente și îngreunează procesul. 

    Pistoalele de vopsit care au o valoare de dispersie mai mare intră în categoria aparatelor profesionale, fiind destinate lucrărilor de aventura, însă au și prețuri pe măsură. 


  • Accesorii și funcții suplimentare

  • Principalele accesorii de care are nevoie un pistol de vopsit sunt cele pentru controlarea procesului. Deși pot fi achiziționate separat, ideal ar fi să fie incluse în conținutul pachetului. Vorbim aici de duzele interschimbabile pentru jetul de vopsea și kitul pentru igienizarea pistolului.

    Cele mai bune aparate de vopsit au dispozitive de reglare a jetului de vopsea, dar exista și multe multe modele care nu au această opțiune. De aceea este important ca aparatul să aibă măcar două accesorii care reglează debitul de vopsea.


    Totodată, aparatele mai performante sunt cele care au și funcții suplimentare.

    De exemplu, adesea va fi nevoie să vopsești mai multe tipuri de suprafață, iar fiecare tip de  suprafață necesită o anumită viteză de vopsit sau o cantitate variabilă de vopsea.

    Totodată, pistolul ar trebui să ofere posibilitatea de a regla jetul de dispersie, treptat sau progresiv.  

    În cazul în care containerul pentru vopsea nu este transparent, pistolul trebuie sa mai aibă o funcție prin care să indice debitul și cantitatea de vopsea existență. 

    Unele dispozitive mai moderne au și funcția de vopsire în unghi, foarte utilă pentru spatiile mai greu accesibile. 


     

    Produse recomandate


  • Pistol de vopsit Procraft PSE550, 550W (EF-1701)

  • Caracteristici produs


    Pistolul de vopsit Procraft PSE-550 este un dispozitiv electric cu aer comprimat, destinat lucrărilor de vopsire. Pulverizarea vopselei are loc prin picături în aer.


    Acest model semiprofesional de aparat de vopsit este destinat lucrărilor de vopsire, redecorare sau zugrăvire, pulverizând mai multe tipuri de vopsele, lacurilor și alte fluide tehnice. Dispozitivul  asigură o eficiență crescută de lucru datorită productivității sporite, a puterii ridicate și a vitezei de colorare.

    Are o structură demontabilă, fiind alcătuit din două părți principale, adică motorul și partea din față, adică dispozitivul de pulverizare propriu-zis, rezervorul pentru vopsea și mânerul. 


    Totodată, datorită funcției de reglarea fluxului de aer, aparatul permite modificarea cantității de material pulverizat în funcție de suprafața vopsită sau a tipului de material folosit, astfel încât  rezultatul final să fie unul calitativ. 

    Pentru realimentarea pistolului de pulverizare, se utilizează în principal vopsele pe bază de apă și ulei, inclusiv diverse substanțe de etanșare.


    Caracteristici tehnice

    • Tensiunea rețelei 220V
    • Frecvența 50Hz
    • Puterea 550W
    • Viteza de rotație  30.000 rpm
    • Volumul rezervorului  0,8 l
    • Diametrul pulverizatorului  1.0 / 1.8 mm / 2.5mm
    • Greutate -1,6 kg

    Avantaje produs

    • Randament de lucru eficiente
    • Fiind un produs semiprofesional, acesta poate fi utilizat atât pentru lucrările casnice, cât și pentru proiecte mai ample
    • Funcție de  reglare a fluxului de vopsea care oferă control utilizatorului
    • Ușurință în utilizare


  • Pistol de vopsit Procraft PSE1100, 1100W, 1000 ml/min (EF-6387)

  • Caracteristici produs


    Pistolul de vopsit Procraft PSE 1100, pistol vopsit fără aer, ce funcționează la presiune ridicată. Acesta  este compatibil cu o gama largă de substanțe precum vopseaua emulsionantă, coloranți, vopsea pe baza de ulei, vopsea cauciucată, vopsea varnish, etc.

    Dispozitivul are un aspect diferit față de pistolul propriu-zis, având o structură de stație poziționată pe picioare și un mâner de manevrare. 

    Furtunul de presiune înaltă de 200 de bari, are o lungime de 8m și conectează pistolul metalic la stația de pompare.

     

    Acest aparat de vopsit și zugrăvit este ușor și simplu de utilizat chiar și de către persoanele care nu au experiența lucrului în acest domeniu. 

    Materialul de lucru este preluat direct din galeata de stocare prin pompare cu ajutorul furtunelor de alimentare și refulare, iar furtunul prin care se pompează materialul este dotat cu un filtru care împiedica pătrunderea corpurilor străine.

    Caracteristici tehnice

    • Alimentare 230 V
    • Putere 1100 W
    • Productivitate 1000 ml/min
    • Capacitate rezervor 2 l
    • Presiune maximă 200 bar
    • Diametrul găurii de pulverizare 0.2 mm
    • Greutatea dispozitivului 9 kg

     

    Avantaje produs

     

    • Carcasa aparatului este confecționată dintr-o poliamida de înaltă calitate.
    • Deși este un aparat puternic, are un nivel redus de zgomot
    • Asigură două moduri de pulverizare pentru o eficiență ridicată a lucrării


  • Pistol de vopsit Procraft PSE950, 950W (EF- 1472)

  • Caracteristici produs


    Pistol de vopsit și zugrăvit Procraft SE-950 este un dispozitiv electric semiprofesional, destinat în special uzului casnic.

    Acesta este proiectat pentru a aplica uniform vopseaua pe orice suprafață de lucru, astfel incat procesul de zugravire si decorare a locuinței sa fie unul de calitate.  


    Pistolul se poate utiliza pentru procesele de vopsirea și lăcuire cu mai mult tipuri de materiale și vopseluri. pe diverse substraturi, soluri, vopsele si alte materiale. 

    Greutatea redusă și funcția de ajustare a cantității de pigment fac posibilă ajustarea grosimii stratului și a debitului, în funcție de vâscozitatea vopselei utilizate. Aceste caracteristici îl transformă și într-un pistol de vopsit auto sau alte obiecte din tablă.  

    Toți acești indicatori garantează o calitate excelentă a vopsirei.

    Caracteristici tehnice

    • Puterea  950 W

    • Diametrul duzei 2,5 mm, 1.8 mm, 1 mm
    • Capacitatea rezervorului de pulverizare 0,8 l
    • Greutate 3,0 kg

    Avantaje produs

    • Asigură o acoperire eficientă  și rapidă a suprafeței destinate vopsirii
    • Poate opera cu mai multe tipuri de materie
    • Puterea suficient de ridicată asigură funcționarea optimă a aparatului chiar și pentru lucrările de o amploare mai mare

     


    Întrebări frecvente


  • Cum se reglează un pistol de vopsit
  • Majoritatea pistoalelor de vopsit disponibile pe piață oferă posibilitatea reglării jetului de material prin două metode. Fie au o funcție interschimbabilă pentru asta, fie îți oferă în pachet duze de dimensiuni variabile pe care să le schimbi în funcție de necesitatea suprafeței de lucru. 


    1. Cum funcționează un pistol de vopsit electric

    Un pistol de vopsit electric de regulă funcționează pe bază de aer comprimat și folosește principiul atomizarii pentru a distribui cât mai uniform vopseaua. 

    Acesta este compus din două corpuri, adică pistolul propriu-zis și rezervorul. Pompa extrage vopseaua care este apoi pulverizată pe suprafața de lucru. 


    1. Cum alegi un pistol de vopsit

    Atunci când alegi orice produs, trebuie să ții cont atât de caracteristicile pe care le are acesta, dar raportându-te la nevoile tale reale. 

    Poți consulta acest ghid unde am vorbit detaliat despre aspecte importante și caracteristici pe care să le ai în vedere atunci când cauți cel mai bun pistol de vopsit pentru tine.