• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Pasionat de handmade? Cum să alegi vel mai bun pistol de lipit pentru proiectul tău. Pareri, preturi, recenzii, testimoniale, forum.

Se spune că munca mâinilor liniște sufletul. Dacă te numeri printre persoanele care își găsesc împlinirea in crearea de mici obiecte decorative sau îți place să asamblezi bijuterii, cu siguranță folosești o serie de scule care să te ajute să obții rezultatul dorit.

 Domeniul artistic creativ atât de complex și la fel este și oferta de astfel de instrumente.

Atunci când vrei să fixezi câteva mărgele pe o vază, ori să lipești două componente, apelează cu încredere la pistolul de lipit. 


Ce este un pistol de lipit


Pistolul de lipit este un dispozitiv electric ce utilizează o bară de silicon solid, pe care, cu ajutorul căldurii pe care o generează în interior, o topește și îi redă o consistență lichidă. 

Astfel, odată topit, siliconul căpăta proprietățile unui adeziv și va lipi diverse materiale precum textil, plastic, sticlă, lemn, ceramică, hârtie, etc, în diferite combinații. 

Acest dispozitiv este practic si versatil, asigurând o lipire permanentă și rezistentă. 


De ce ai nevoie de un pistol de lipit


Pentru persoanele pasionate de lucrări de bricolaj, meșteșuguri și confecționarea de obiecte și accesorii handmade, pistolul de lipit la cald este un echipament ideal de folosit pentru realizarea proiectelor tale. 

Un pistol de lipit îți folosește pentru a uni diferite tipuri de materiale, atât în scop decorativ, cât și pentru a repara diverse obiecte care s-au crăpat sau spart, de la veselă până la jucăriile copiilor. 

Pistoalele de lipit silicon funcționează eficient pentru diferite materiale și le poți chiar amesteca, adică poți lipi material textil pe sticla, sau bucăți de plastic pe lemn, iar pistoalele de lipit electronice sunt ideale pentru meșterii ce au deseori de lipit fire. 


Cum să alegi cel mai bun pistol de lipit

 

Chiar dacă este un aparat destul de simplu și de ieftin, este important să ții cont de o serie de funcționalități și caracteristici înainte de a-ți achiziționa unul. Astfel, te asiguri că îți creezi condițiile necesare pentru a realiza exact așa cum vrei lucrarea propusă. 


Ți-am pregătit în continuare o mică listă cu aspectele cele mai importante pe care trebuie să le ai in vedere atunci când vrei să-ți cumperi cel mai bun aparat de lipit. 


  • Tipul de pistol de lipit

  • Pistoalele de lipit sunt de două feluri: pistoale de lipit cu adeziv termoplastic (cu baghete de silicon) si pistoalele de lipit pentru electroniști (pistoale cu fludor)


    • Pistoalele de lipit la cald cu batoane din plastic/silicon

    Acestea sunt cele mai utilizate mai ales datorită ușurinței cu care se manevrează. Nu ai nevoie de experiență pentru a putea lucra cu acest aparat. 

    Dispozitivul are un mecanism de funcționare foarte simplu. Tot ce trebuie sa faci este să introduci și să fixezi batonul de silicon in stare solidă în orificiul special, să conectezi aparatul la o sursă de curent care îl va face să încălzească și să topească siliconul, apoi, printr-o simplă apăsare a unui buton, siliconul topit va fi aplicat pe materialul pe care vrei să-l lipești. 


    De regulă, aparatul atinge punctul de încălzire necesar topirii adezivului în două minute, însă această caracteristică variază de la un model la altul. Atenție, materialul adeziv nu va rămâne lichid prea mult timp, deci trebuie să lipești rapid suprafața de lucru. Este necesară și o acțiune de presare. 


    • Pistoale de lipit pentru electronisti

    Acestea sunt pistoalele cu fludor sau pistoale de lipit cositor, folosite pentru circuitele electrice. Aparatele au un vârf metalic ce se încălzește foarte tare sub acțiunea curentului electric și conecteaza piesele metalice folosind materiale ce se topesc, precum pasta de lipit si cositor. 

    Sunt folosite pentru a conecta componente metalice cu un nivel scăzut de topire precum staniul sau plumbul.

    De regulă se utilizează pentru instalațiile auto, instalațiile electrice de uz casnic cu tensiune joasă, ori chiar și pentru alte aplicații ce necesită o temperatură înaltă. 

    Cele mai eficiente modele de aparate de lipit pentru electroniști sunt dotate cu o mică lampă care luminează locul de lipire.



  • Gradul de profesionalism

  • Nu ne referim neapărat la experiența ta de a lucra cu acest aparat pentru că, în principiu, pistolul de lipit este foarte ușor de întrebuințat, doar imaginația fiind limita, ci la performanțelele acestuia pe care le vom și detalia imediat.

    Așadar, pe piață vei găsi trei tipuri principale de pistoale de lipit:

    • Pistol de lipit de tip hobby
    • Pistol de lipit semiprofesional
    • Pistol de lipit profesional

  • Tipul de alimentare
  •  

    Pistoalele de topit sunt la bază dispozitive electrice și majoritatea modelelor se alimentează direct la priză, atât în cazul cele cu batoane de silicon, cât și cele destinate domeniului electronic.

    Deși mai rar utilizate, mai există două moduri secundare, adică pe gaz sau pe bază de baterii și acumulatori. 


    • Pistoale de lipit cu cablu (alimentarea direct la priză) 

    Este caracteristică atât pistoalelor cu silicon, cât și celor profesionale, cu fludor. 

    Unele modele mai performante includ mai multe trepte de încălzire, adaptate la specificul materialului, însă cele mai ieftine modele, care pot fi destul de eficiente, îți oferă o singură treaptă de topire. 

    • Pistol de lipit cu acumulator

    La baza, și aceasta este o formă de alimentare electrica deoarece acumulatorii se încarcă prin intermediul unui dispozitiv special conectat la o sursă de curent electric. Diferența este că nu depinzi de o sursă de curent în momentul funcționării.

    Aceste modele sunt portabile și pot fi folosite oriunde, însă au o autonomie limitată de posibilitățile bateriei. 

    În orice caz, îți recomandăm să alegi un aparat cu baterii de tip Litiu-ion deoarece acestea sunt cele mai rezistente.

    • Pistoale de lipit cu gaz

    Este ceva mai anevoioasă deoarece necesită un rezervor pentru butan care trebuie să fie umplut de fiecare dată când este nevoie. Acest tip de alimentare este specific produselor multifuncționale, destinate domeniului electronic, pentru efectuarea unor lucrări mai complexe, așa cum este un pistol de lipit fire, care necesită temperaturi mari, dar și mai multe trepte de căldură. 

    Așadar, capacitatea de lucru este condiționată de capacitatea rezervorului și timpul de autonomie al acestuia. 

      

    1. Consumabilele

    Vorbim aici de materialul adeziv propriu-zis, consumat, adică de baghetele de silicon sau de cele pentru metalul topit.

    Unele aparate vor fi comercializate direct cu câteva astfel de materiale de rezervă, iar altele nu. Desigur, le poți cumpăra și separat din mai multe magazine de profil, ținând cont de dimensiunea necesară, însă dacă ești la prima achiziție a unui aparat de acest fel, ideal ar fi să ai și siliconul inclus.


    Aparatele de lipit sunt concepute pentru rezerve de au mai multe dimensiuni precum 7mm, 10mm, 11mm,12 mm, dar nu întotdeauna vei găsi în magazine fix aceste mărimi. În acest caz, orientează-te către modele de rezerve ce au dimensiuni intermediare precum 10.6mm sau 7.2mm.


    Totodată, există și mai multe modele de astfel de bare de adeziv. Deși pentru operațiunile principale, acestea sunt incolore, asigurând o lipire discretă, pentru proiecte artistice există și bare de silicon colorate. 

    Dimensiunile batoanelor de adeziv sunt standardizate si variaza de la 7 pana la 11 m. 


    1. Funcțiile

    • Blocaj de scurgere 

    În cazul pistoalelor cu silicon, această funcție este importantă pentru a împiedica scurgerea excesului de silicon ce se prelinge din picurător. 

    • Reglaj de temperatură

    Această opțiune îți permite să mai mult control asupra procesului și să optimizezi procesul de lucru, în funcție de material. 


    Ce produse am ales


    1. Pistol de lipit cu batoane de plastic acumulator 20V, diametru 11.2mm, TOTAL (TGGLI-2001)

    Caracteristici produs


    Pistolul de lipit cu batoane de silicon este un ajutor perfect pentru pasionații de lucrările handmade, dar și un dispozitiv util pentru diverse operațiuni de lipire pentru acasă.

    Astfel, puteți realiza mici reparații prin casă, fără să aveții nevoie de unelte costisitoare.

    Cu ajutorul acestui aparat puteți realiza obiecte decorative, puteți fixă unele obiecte în locul dorit sau puteți repara, de exemplu, o toartă spartă. Este eficient pentru mai multe tipuri de material precum hârtie, ceramică, material textil sau plastic. 

    Caracteristici tehnice:

    • Voltaj: 20V
    • Capacitate lipire: 13-18g/min
    • Diametru baton: 11.2mm
    • Timp de incazire: 60 sec
    • 2 batoane de 11.2mm 

    ATENTIE! Produsul nu contine acumulator si incarcator. Marca TOTAL își livrează majoritatea produselor fără încărcător deoarece produc unul propriu, ce se potrivește la toate produsele lor. Acesta trebuie cumpărat separat. 


    Avantaje produs

    • Lipire rapidă și rezistentă;
    • Sigură o manoperă de calitate;
    • Dispozitivul are un design ergonomic și este ușor de utilizat;

    1. PISTOL DE LIPIT STHOR, CU TRANSFORMATOR + ACUMULATOR, 100W

    Caracteristici produs


    Pistolul de lipit cu transformator Sthor are o putere de 100 W și este conceput pentru a conecta și lipi diferite materiale metalice cu un liant cu punct de topire scăzut precum plumb sau staniu. Acesta are un vârf de încălzire instant

    Acesta dispune de led sub vârful de lipit, pentru iluminarea zonei de lucru. Astfel, munca îți va fi ușurată și vei putea lipi direct în zonele slab luminate. 

    Carcasa pistol de lipit este fabricată din plastic rezistent și are un design ergonomic. Produsul este de tip hobby și poate fi utilizat chiar și de către cei mai puțin experimentați. 

    Pachetul conține dispozitivul principal, 3 vârfuri interschimbabile, un colofoniu si un cositor. 


    Avantaje produs 

    • Are incorporat un transformator automat;
    • Vârful se încălzește rapid, având un punct de topire scăzut;
    • Este fabricat dintr-un plastic rezistent;
    • Preț accesibil;


    1. PISTOL DE LIPIT CU ACUMULATOR STHOR 78154, 7.2V 25W si 3 batoane de silicon

    Caracteristici produs


    Pistolul de lipit cu silicon marca Sthor este o alegere excelenta pentru utilizatorii exigenți, care își doresc un dispozitiv puternic. Acesta combină parametrii tehnici foarte buni, și de înaltă calitate, fiind eficient pentru mai multe tipuri de materiale precum hârtie, lemn, textile, materiale plastice, metale, ceramică, sticlă, etc. 


    Datorita bateriei puternice și cu o autonomie ridicată, puteți să lucrați cu acest pistol oriunde, chiar și în aer liber, deoarece acesta nu are fir. 


    Pistolul de lipit cu acumulator este utilizat pentru lipirea și asamblarea diferitelor materiale folosind batoane de silicon, atât în scop decorativ, cât și pentru a repara un obiect.  

    Caracteristici tehnice:

    • Tensiune de lucru: 7.2V.
    • Putere: 25 V
    • Capacitatea bateriei: 1,3 Ah.
    • Diametrul batoanelor de silicon: 7,2 mm.
    • Temperatura de lucru: 200°C
    • Timp de încălzire: 15 secunde.
    • Timpul maxim de lucru neîntrerupt: 45 de minute

    Avantaje produs

    • Oferă mobilitate și este portabil;
    • Bateria are o autonomie ridicată;
    • Asigură o lipire trainică și eficientă pentru mai multe tipuri de materiale;
    • Este un dispozitiv puternic;


    Întrebări frecvente


    1. Ce poți face cu un pistol de lipit

    Pistolul de lipit este un aparat ideal pentru persoanele pasionate de lucrări de bricolaj, meșteșuguri și confecționarea de obiecte și accesorii handmade. Cu ajutorul unui lipici special cu silicon, acesta te ajută să creezi obiecte decorative prin lipire sau să repari diferite obiecte crăpate. 


    1. Cum sa folosești un pistol de lipit

     Dispozitivul are un mecanism de funcționare foarte simplu. Tot ce trebuie sa faci este să introduci și să fixezi batonul de silicon in stare solidă în orificiul special, să conectezi aparatul la o sursă de curent care îl va face să încălzească și să topească siliconul, apoi, printr-o simplă apăsare a unui buton, siliconul topit va fi aplicat pe materialul pe care vrei să-l lipești. 


    1.  Unde pot gasi pistol de lipit

    Aceste dispozitive pot fi găsite în magazinele online cu o simplă căutare pe Google, in magazinele de bricolaj, în magazinele de aparate electronice și electrocasnice, iar cele mai puțin performante, în magazinele generaliste ce au și secțiuni speciale destinate menajului. 


    1.  La ce se foloseste pistolul de lipit cu silicon

    Un pistol de lipit cu batoane de silicon este ideal pentru confecționarea obiectelor decorative sau pentru reparat ceva spart.

    Odată topit, siliconul căpăta proprietățile unui adeziv și va lipi diverse materiale precum textil, plastic, sticlă, lemn, ceramică, hârtie, etc, în diferite combinații.