• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum sa iti alegi Fierastraul Pendular / Vertical. Top 3 Cele Mai Bune Fierastraie Pendulare. Intrebari frecvente, preturi, recenzii, testimoniale, specificatii.

Atunci când vrei să-ți construiești singur mobilierul pentru a economisi bani, ori dacă ești pasionat de bricolaj și de crearea unor obiecte de decor, cu siguranță va veni acel moment în care materialul de lucru trebuie ajustat sau decupat. 

Unul din dișizitivele care te pot ajut cu brio să faci asta cauncevărat profesionist este fierăstrăul pendular. 


Ce este fierăstrăul pendular


Un fierăstrău pendular, numit și vertical, este o unealtă utilizată pentru a tăia diferite corpuri din lemn, plastic sau chiar metal, cu ajutorul unei pânze verticale care se mișcă de sus în jos cu o viteză de până la 3000 de pulsații pe minut. Cel mai des, însă, aparatul este folosit pentru lemnul masiv, PAL, PVC, PAL melaminat sau plexiglas și mai puțin pentru metal.

Aceste dispozitive au de regulă două moduri de tăiere și mai multe viteze. 


De ce ai nevoie de un fierăstrău pendular


Cu ajutorul unui fierastrau pendular poți realiza atât tăieturi drepte cât și în cerc deoarece acesta are și o mișcare orbitală. În același timp, un fierăstrău pendular este mai ușor de manevrat decât un fierăstrău circular și chiar dacă nu este sunt la fel de puternic pentru a tăia și prin materiale foarte dure, acesta te va ajuta, în schimb, să obții tăieturi de forme cât mai diverse. 

Așadar, acest aparat execută tăieturi foarte fine și precise, ideale în operațiunile de bricolaj care necesită atenție la detalii și permite realizarea unor decupaje cu valoare estetică, fiind un aparat destinat și meșterilor populari.


Cum alegi cel mai bun fierăstrău pendular


Deși fierastraul pendular poate fi folosit de aproape orice persoană cu un minimum de îndemânare, pentru a te asigura că ai ales produsul ideal necesităților tale, ideal ar fi să ții cont de o serie de caracteristici. 


  • Tipul de dispozitiv

  • În primul rând, stabilește intensitatea dar și frecvența utilizării, pentru a stabili dacă ai nevoie de un dispozitiv de tip hobby, semiprofesional sau profesional, pentru că diferența de preț dintre acestea poate fi destul de mare. În cazul în care plănuiești să-l utilizezi doar din când în când, la câteva operațiuni în gospodărie, recomandat ar fi să alegi un produs de tip hobby și la un preț destul de mic. Pe de altă parte, un dispozitiv hobby nu este potrivit pentru o muncă intensivă pentru că va ceda. În acest caz, orientează-te către un fierăstrău pendular profesional ce are caracteristici mai puternice.


    Totodată, este de bine de știut că pe piață mai poți găsi și unele variații de astfel de dispozitive. Pe lângă aparatele mobile, de mână, care sunt cele mai cumpărate, un meșter mai poate avea în atelierul său și aparate de un nivel profesional mai ridicat precum un fierastrau pendular cu banc sau un fierastrau pendular cu masă. 

    Acestea sunt fixe, staționare și ocupă mai mult spațiu, însă sunt eficiente pentru cei care operează intensiv cu ele, așa cum este cazul atelierelor de confecționat mobilă sau obiecte de artizanat. 


  • Tipul de alimentare
  • Toate aceste dispozitive funcționează pe bază de curent electric, însă unele modele au la bază un sistem de alimentare direct la priză, iar altele funcționează pe bază de acumulator.


    • Fierstrau pendular electric cu fir

    Acesta se alimentează în sistem continuu direct de la rețeaua electrică și au caracteristici mai performante decât cele pe bază de acumulator, printre care și o putere mai mare de operare. Astfel, fierăstrăul pendular cu fir te va ajuta să tai materiale mai dure și într-un sistem de operare mai intens.  


    Principalul dezavantaj al acestuia este faptul că va trebui să ai întotdeauna o sursă de curent electric la îndemână, iar cablurile te pot incomoda în timpul utilizării. 


    • Fierăstrău pendular cu acumulator

    Acestea au caracteristici mai puțin performante decât modelele cu fir, fiind și mai puțin puternice, însă sunt ideale pentru utilizarea casnică, de tip hobby.  

    Sunt dispozitive destul de ieftine și îți oferă mobilitatea de care ai nevoie atunci când nu dispui de o sursă de curent electric în apropiere. Totodată, îl vei mânui mai ușor pentru că nu vei avea cabluri care să te încurce. În schimb, aparatul poate fi mai greu decât cel cu fir din cauza acumulatorului.

    Principalul dezavantaj al unui pendular cu acumulator este faptul că bateria se poate consuma foarte repede dacă îl vei folosi pentru materiale mai dure. Așadar, este recomandat să-l folosești pentru materiale ușor de tăiat.


  • Puterea motorului

  • Puterea motorului influențează în mod direct și performanța dispozitivului și se exprimă în numărul de W (watti) pentru modelele cu fir ori în în V (volți) pentru modelele cu acumulator. Un motor cu o putere mai mare înseamnă o muncă mai rapidă. 


    Pentru lucrările ocazionale din jurul casei, orientează-te către un un fierastrau pendular cu o putere mai mică, în jurul a 400-500 W sau 14 V. În cazul în care ești un meșter profesionist și plănuiești să-l folosești pentru lucrări complexe și de o intensitate mai mare, care necesită putere mai mare, este bine sa alegi un fierastrau pendular cu o putere mai mare, de minim 700 W sau 18 V.


  • Viteza de operare

  • Spre deosebire de alte dispozitive electrice pentru tăiat, viteza unui fierastrau pendular se măsoară în curse pe minut și nu în rotații pe minut. 


    Majoritatea modelelor de pe piață au o viteză de maxim 3000 de curse pe minut, viteza ideală pentru aproape toate lucrările. Însă pendularele cu adevărat eficiente ar trebui să aibă posibilitatea ca utilizatorul să poată seta și adapta viteza de lucru la materialul său.

    De exemplu, tăieturile adanci în lemn mai dur au nevoie de o viteză ridicată, în timp pentru ce taieturile în metal este mai potrivită o viteza mai scăzută.


    Poate că o singură viteză este îndeajuns pentru sarcinile simple, dar ar fi bine sa alegi un model cu viteza variabilă dacă vrei să fie cu adevărat eficient. Poți găsi modele care au de la 4 pana la 7 viteze ce îți vor oferi o flexibilitate și o precizie mai mare.


  • Mișcarea pânzei

  • Prin mișcarea pendulară, panza fierastraului se mișcă pe material înainte și înapoi, indepartandu-se în cursa de coborâre și venind înapoi pentru cursa de urcare. În acest fel crește viteza de tăiere și previne uzarea pânzei. În plus, se reduc și șansele de blocare a pânzei în material.

    Prin mișcarea orbitală se mută panza și în lateral, adică stânga-dreapta, pe lângă mișcarea pendulară de inainte-inapoi. Aceasta asigură o viteză de tăiere sporită. Taieturile obținute în acest mod sunt mai mari și nu este indicat sa o folosiți pentru lucrările fine. 


    De aceea, cel mai bun fierastrau pendular îți va oferi setari multiple pentru a adapta mișcarea la tipul de operațiune. 


  • Panza fierastrau pendular

  • Pânza este un element cheie pentru acest tip de fierăstrău și ne referim aici la forma și caracteristicile ei. Aceasta influențează în mod direct capacitatea aparatului de a tăia diverse materiale.

    De exemplu, în timp ce o pânză groasă va tăia mai bine materialele groase, o pânză mai subțire va fi, evident, potrivită pentru materialele mai subțiri, care au nevoie de operațiuni de finețe. 


    Pe lângă grosimea pânzei, un alt element luat în considerare este dat de numărul de dinti, măsurați TPI (dinți per inchi). Acesta determină tipul de material care poate fi tăiat și viteza de tăiere. Pânzele cu 6 pana la 20 TPI sunt potrivite pentru materialele moi, iar pânzele cu 15 pana la 36 TPI sunt ideale pentru materialele msi dure. 

    În cazul în care utilizezi o pânză nepotrivită, poți deteriora atât pânza, cât și materialul de lucru.


    La fel de importantă este și ușurința cu care poți schimba pânzelor. Cel mai bun fierastrau pendular are un sistem de eliberare rapidă, de regulă printr-o simplă apăsare a unui buton sau manetă aflate lângă mecanismul de prindere.



  • Funcții suplimentare
  • Pe lângă aceste caracteristici tehnice care influențează în mod direct performanța dispozitivului, un fierăstrău pendular bun mai poate avea diverse funcții sau caracteristici suplimentare care să-ți faciliteze munca. 


  • Manerul
  • Un mâner stabil și rezistent care va asigura o aderență mai bună, adică mâna îți va sta mai fixă pe dispozitiv, dar care îți va oferi și un confort sporit în timpul funcționării. Orientează-te spre un aparat dotat cu  Cel mai bun cu un mâner ergonomic, dintr-un cauciuc moale.


    • Aspirarea prafului și rumegusului

    Evacuare particulelor de rumeguș care s-au depus pe material în timpul tăierii este un aspect important deoarece îți permite să vezi mai bine cum lucrezi, iar astfel vei tăia cu precizie, pe linia dorită. De aceea, unele modele de pendulare au și funcția de aspirare. Acestea elimină praful și rumegușul printr-o duză specială ce poate fi conectata la un aspirator sau la un recipient de colectare.

    În măsura în care îți permite și bugetul, ideal ar fi să cauți un dispozitiv care să-ți ofere și funcția de aspirare/suflare a rumegușului, care să te ajute să menții un spațiu de lucru curat indiferent de cantitatea de material tăiată.


    • Ghidaj laser și  lumina

    Ai putea intampina situații în care, din diferite motive, să nu poți vedea foarte clar linia de tăiere. De aceea, unele modele de circulare pendulare sunt echipate cu o lampa led care luminează traseul fierăstrăului. Totodată, modelele mai avansate mai au incorporate și un modul de ghidaj cu laser care-ți permite alinierea precisă a panzei cu traseul de tăiere.

    Așadar, un fierastrau pendular cu laser te va ajuta să execuți o lucrare mai precisă, mai ales atunci când este vorba de detalii de finețe.


    • Vibratii

    Pe lângă disconfortul resimțit în zona brațelor, un nivel de vibrație prea puternic îți va afecta și acuratețea tăieturii și precizia ghidajului. Tocmai de aceea, modelele mai avansate au și o funcție specială de reducere a vibrațiilor. De obicei această caracteristică este menționată și în descrierea produsului pentru ca ție să-ți fie mai ușor să alegi.


    • Siguranța

    Dincolo de orice, fiind totuși un aparat electric care taie cu o viteză foarte mare, este important să iei în calcul nivelul de siguranță pe care ți-l oferă. De aceea, un producător care se respectă își va echipa dispozitivul cu diferite sisteme de sigurantă care care protejează zona de acțiune a panzei de tăiere și de prevenire a pornirii accidentale.


    Ce produse am ales



    Fierastrau pendular 600W, 80MM, 3000RPM, Detoolz (DZ-SE103)


    Caracteristici produs


    Fierăstrăul pendular DZ-SE103 se folosește la tăierea lemnului, plasticului și a materialelor metalice

    Datorită accesoriilor opționale și a gamei variate de lame, mașina poate fi folosită in mai multe scopuri deoarece se potrivește foarte bine pentru taierile curbate sau circulare.

    Acest dispozitiv are un motor cu un randament de 600W și adancime de taiere de 80 mm in lemn. Astfel, cu ajutorul acestuia se pot executa cu ușurință și lucrările dificile.


    Aparatul are o talpă robustă pentru o ghidare stabilă și un selector de cursă pendulară. Totodată, aparatul este prevăzut cu racord pentru aspirarea prafului, ceea ce asigură un mediu de lucru mai curat.

    Specificații tehnice

    • Puterea nominală de ieșire: 600 W
    • Tensiunea nominală: 230 W
    • Frecvența nominală: 50 Hz
    • Turație maximă: 3000 rpm
    • Adâncimea maximă de tăiere: lemn - 80 mm, Oțel - 6 mm 

    Avantaje produs

     - Aparatul dispune de un mâner de prindere moale și de un sistem de suflare a prafului

    -  Nivelul de viteză este variabilă

    -  Funcția pendulului în 3 stagii

    - Sistem de eliberare rapidă a pânzei

     

    Fierastrau pendular, Dawer, DW500, 500W, 4400 rpm, Galben/Negru Dawer 17

    Caracteristici produs


    Fierăstrăul pendular Dawer DW500 se caracterizează printr-un design compact și ergonomic, fiind completat de o serie de funcții multiple care asigură ușurință, eficiență și confort în utilizare.

    Aparatul se caracterizează printr-un motor semiprofesional, cu o putere de 500W, având un tip de tăiere oscilantă. Este un produs ce poate fi folosit atât în propria gospodărie,cât și de meșterii profesioniști. Cu ajutorul acestuia se pot tăia diverse materiale precum lemn, metal, ceramică, oțel, rigips.


    Caracteristici tehnice

    • Putere: 500 W
    • Tensiunea de alimentare: 220V
    • Viteza maximă: 4400 rpm
    • Adâncime de tăiere: lemn - 50mm, aluminiu - 10mm, oțel : 2 mm

    Avantaje produs:

    • Fierăstrăul are o structură solidă și este confecționat dintr-un material rezistent
    • Funcții multiple și utilizare simplă
    • Taie chiar și materiale mai dure precum oțelul

    Fierastrau vertical STATUS JS550, 570 W, 800-3000 RPM, 65 mm (EF-845)

    Caracteristici produs


    Fierăstrăul pendular STATUS JS550 este un produs al brandului italian "Status-tools" și se încadrează în categoria de dispozitive semi-profesionale accesibile ca preț, cu o performanță ridicată și o durată de viață îndelungată.


    Aparatul are un sistem automat de prindere a lamei ceea ce-i asigură o utilizare ușoară. 

    Datorită unui variator de viteza în 6 trepte și a unui variator de pendulare în 4 trepte, aparatul poate fi adaptat tipului de operațiune necesar. Sistemul de blocare al regimului de lucru îi asigură siguranță în timpul utilizare.


    Acest fierăstrău pendular are un sistem de înclinare pentru tăiere la 45 de grade și o talpă de glisare din aluminiu dur. Datorită posibilității de a conecta pendularul la un aspirator industrial pentru a colecta praful în urma prelucrării materialului, aparatul oferă posibilitatea unui mediu de lucru curat. 

    Dispozitivul este livrat împreună cu o cheie imbus de 3 mm și o tijă de ghidare.

    Caracteristici tehnice

    • Puterea motorului: 570W
    • Tensiunea de alimentare: 220V
    • Viteza maximă: 3000 rpm
    • Adâncimea de tăiere: lemn - 65mm, metal - 6mm
    • Lungimea jocului pendulare: 19mm

    Avantaje produs

    • Carcasa finisată profesional cu mâner cu inserție de cauciuc
    • Siguranță și ușurință în utilizare
    • Rezistență la utilizare intensivă



    Întrebări frecvente

     

    Care este diferenta intre fierastrau pendular si vertical 


    Nu există nicio diferență. Fierăstrăul pendulare fierăstrăul vertical sau fierăstrăul sabie sunt variație de denumire pentru același produs folosit pentru a tăia și decupa materiale precum lemn, plastic, PAL, etc. Ține de fiecare brand în parte ce denumire dorește să dea produsului, însă în principiu, fierăstrăul pendulare este denumit și vertical deoarece poziția de tăiere a lamei este pe verticală, aceasta fiind atașată de sus în jos.