• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum să alegi cel mai bună drujbă pentru tăiat lemne? Specificații. Putere. Criterii de selecție

Să alegi o drujbă de calitate nu este atât de simplu precum ar putea părea la prima vedere. Oferta generoasă de pe piață, în loc să ne simplifice căutările, ni le-a complicat și mai mult, în special din cauza nenumăratelor branduri mai puțin cunoscute, dar care fabrică drujbe de calitate, uneori la prețuri chiar mai convenabile decât marii producători. De aceea, la alegerea unei drujbe, principalul criteriu de selecție nu trebuie să fie niciodată producătorul, dar nici prețul. 

 

Mai importante decât numele producătorului său și prețul pe care trebuie să îl plătești pentru o drujbă sunt caracteristici precum puterea, design-ul, modalitățile de întreținere sau garanția.

 

După ce criterii trebuie să te ghidezi pentru a putea alege cea mai bună drujbă?

 

Răspunsul la întrebarea Care este cea mai bună drujbă? depinde foarte mult de nevoile pe care le ai. Dacă vrei o drujbă cu care să tai doar câteva crengi mici și să toaletezi copacii din grădină la venirea primăverii, atunci nu ai nevoie de o drujbă foarte puternică. Dar dacă pe de altă parte vrei să dobori un arbore care a crescut zeci sau chiar sute de ani, ai nevoie de o unealtă cu o lamă de cel puțin 40 cm și cu o putere de 50 cc. De asemenea, este cu atât mai bine cu cât este vorba de o unealtă cu mai multe funcții, care îmbină mai multe elemente.

 

Dimensiunile motorului și puterea unei drujbe

 

Capacitatea motorului unei drujbe se măsoară în centimetri cubi dacă este vorba de o drujbă pe benzină sau în watti dacă este vorba de o drujbă electrică. Pentru activități uzuale, din gospodării, cele mai bune drujbe sunt cele cu capacități cuprinse între 32 și 45 cc, sau 1600 și 2200 W.

 

Design-ul și caracterul compact al drujbelor

 

Vârsta unei drujbe se poate recunoaște după caracterul ei compact. Drujbele, cu cât sunt mai noi, cu atât sunt mai ergonomice, mai compacte și mai simplu de manevrat. Tehnica a evoluat și în prezent nu se mai fabrică drujbe mari și greoaie, greu de ținut în mâini pentru o lungă perioadă de timp.

 

De asemenea, sistemul de alimentare al unei drujbe are și el o influență directă asupra greutății acesteia. În general, drujbele care funcționează pe benzină sunt mai grele, dar și mai puternice decât cele cu motoare electrice.

 

Modalitățile de întreținere a unei drujbe

 

Pentru a funcționa impecabil, drujbele trebuie să aibă în permanență dinții perfect ascuțiți. Ascuțirea se poate realiza cu ajutorul unui aparat special de ascuțit, un accesoriu pe care trebuie să-l dețină orice proprietar de drujbă. Acest aparat trebuie ales în așa fel încât să ascută foarte bine lanțul drujbei, dar fără să-l deterioreze, crescând astfel durabilitatea sa în timp.

 

Uleiul de drujbă este și el un produs în care ca utilizator de drujbă trebuie să investești frecvent. De asemenea, în ceea ce privește drujbele pe benzină, este foarte importantă folosirea unui combustibil de calitate.

Există o mulțime de accesorii și piese de schimb pentru drujbe, la prețuri care mai de care mai atrăgătoare. Dar odată ce ai investit într-o drujbă, ideea nu este să începi să cheltuiești pe produse auxiliare, ci să o păstrezi ca nouă cât mai mult timp pentru a te putea folosi de ea exact așa cum ai cumpărat-o.

 

Pentru acest lucru, înainte de a cumpăra o drujbă, trebuie să fii foarte atent și la perioada sa de rodaj. În acest sens, experții recomandă pentru unele drujbe ca perioada de rodaj să se facă la liber, pentru a evita forțarea echipamentului, iar pentru altele tăierea unor lemne de dimensiuni mici, de maxim 7-8 centimetri în diametru, pentru o perioadă de maxim 10-12 ore.

 

Garanția drujbelor și motofierăstraielor

 

Ca orice alt echipament cu o mulțime de părți mobile, acționate automat, și drujbele se pot defecta la un moment dat, necesitând reparații ocazionale. Astfel, este bine să investești în produse care au o garanție de minim un an de la achiziție și să te asiguri că vei folosi din plin noua ta drujbă în perioada respectivă pentru a putea descoperi eventualele defecte din fabrică sau pur și simplu pentru a te convinge de fiabilitatea ei.

 

Pentru activități precum tăiatul lemnelor pentru foc sau toaletarea copacilor primăvara, drujba este cea mai rapidă, dar și cea mai eficientă metodă de abordare.