• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum să alegi cea mai bună motocoasă? Specificații. Puterea motorului. Alimentare

Motocoasele sunt un tip de unelte indispensabile pentru îngrijirea spațiilor verzi. Cu ajutorul lor, toaletarea grădinilor, peluzelor sau gazonului se poate face într-un timp foarte scurt și cu un minim de efort. Motocoasele au o formă specifică, ușor de recunoscut, care permite utilizatorului să le folosească în deplină siguranță, putând tăia plantele și din cele mai inaccesibile zone ale unui teren.

 

Ce poți face cu o motocoasă?

 

O motocoasă de calitate taie iarba până la nivelul dorit de utilizator, defrișează cu succes arbuștii tineri și buruienile și igienizează spațiile verzi, oferindu-le un aspect curat și îngrijit. Dar pentru a putea alege un echipament care să îndeplinească perfect toate aceste funcții este nevoie să ții cont de o serie de criterii pe care să-ți bazezi selecția. Aceste criterii sunt legate de dimensiunea spațiului pe care vrei să-l îngrijești, soiurile de plante care cresc acolo, tipul de alimentare al motocoasei, puterea de tăiere, sistemul de tăiere și lățimea de tăiere.

 

6 Criterii pentru alegerea celei mai bune motocoase

 

#1 Dimensiunea terenului

 

Pentru terenurile cu suprafețe modeste, de până în 100 mp, recomandăm investiția în motocoase cu motoare mici, de 700-800 W putere. Ideală pentru un astfel de teren este o motocoasă cu un motor de 800 W. 

 

În cazul terenurilor cu suprafețe mai mari de 300 mp cea mai potrivită motocoasă este una pe benzină cu o putere a motorului de cel puțin 1400 W sau una electrică prevăzută cu un cap din lame.

 

#2 Varietatea plantelor

 

La alegerea unei motocoase este important să iei în considerare și soiurile de plante care cresc în grădina ta. Dacă este vorba de un teren plan, pe care crește gazon, o motocoasă cu fir de naylon este mai mult decât suficientă. Pe de altă parte, dacă terenul este unul plin de plante sălbatice cu buruieni înalte și arbuști, o motocoasă cu lame metalice este mult mai potrivită. 

 

#3 Tipul de alimentare

 

Motocoasele electrice sunt mult mai silențioase decât motocoasele pe benzină. În plus, ele nu au nevoie de niciun fel de combustibil, ca de exemplu ulei, pentru a funcționa. Ele se pot alimenta direct de la priză, prin fir, sau cu acumulatori, motiv pentru care sunt foarte practice. Este adevărat că o motocoasă prevăzută cu acumulatori este mai scumpă decât o motocoasă pe bază de benzină. Dar libertatea de mișcare pe care o oferă o motocoasă pe bază de acumulatori face ca diferența de preț să merite din plin. 

 

Și în ceea ce privește întreținerea, cele mai bune motocoase sunt cele electrice și nu cele pe bază de benzină. Dar pe de altă parte, motocoasele pe bază de benzină sunt mult mai puternice decât motocoasele electrice și în plus, oferă aceeași libertate de mișcare ca și motocoasele pe bază de acumulatori fiind ideale pentru terenurile cu suprafețe foarte mari.

 

#4 Puterea motocoasei

 

Puterea unei motocoase ar trebui întotdeauna să fie proporțională cu suprafața terenului pe care se folosește echipamentul respectiv. Cu cât suprafața de lucru este mai mare, cu atât devin mai folositoare motocoasele cu o putere mai mare. 

 

Puterea motocoaselor electrice se măsoară în watti și cea a motocoaselor pe benzină în cai putere, un CP fiind echivalent cu 735 W. 

 

Pentru terenurile cu o suprafață mai mică de 100 de metri pătrați este suficientă o motocoasă cu o putere cuprinsă între 700 și 800 W sau 1 CP. Dar pentru terenurile mai mari de 100 de metri pătrați, este necesară investiția într-o motocoasă cu un motor mai mare de 1000 W sau minim 2 CP.

 

#5 Sistemul de tăiere

 

În ceea ce privește sistemul de tăiere, există și motocoase dotate atât cu fir de nylon, cât și cu lame de metal care se pretează pentru toaletarea oricărui tip de teren. Ele sunt cele mai practice deoarece, în cazul lor, sistemul de tăiere poate fi ales în funcție de plantele care cresc pe terenul toaletat.

 

#6 Lățimea de tăiere

 

Cu cât lățimea de tăiere a unei motocoase este mai mare, cu atât motocoasa respectivă taie mai mult. În funcție de brand, majoritatea motocoaselor au lățimi de tăiere cuprinse între 25 și 30 de centimetri. 

 

Pentru terenurile drepte, acoperite cu gazon, lățimea de tăiere nu este foarte importantă deoarece acest tip de iarbă este cel mai simplu de tăiat. Dar în cazul terenurilor cu buruieni și arbuști, mai ales dacă este vorba de suprafețe accidentate, sunt mai bune motocoasele cu o lățime cât mai mare de tăiere.