• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cum să alegi cea mai bună baterie de chiuvetă? 7 Sfaturi ale experților în instalații

 

Dacă vrei să-ți renovezi baia sau bucătăria sau pur și simplu să schimbi bateria chiuvetei tale cu una mai performantă sau mai elegantă, atunci ți-am pregătit o listă cu 7 sfaturi ale experților în instalații astfel încât să poți face cea mai bună alegere pentru tine și familia ta. Iată care sunt acestea:

 

#1 Verifică presiunea apei din locuință

 

Presiunea apei nu este la fel în toate locuințele. Există și case, dar și apartamente cu o presiune scăzută a apei, care necesită baterii de chiuvetă speciale, ce permit amestecul între apa rece și cea caldă, astfel încât utilizatorul să se poată folosi normal de chiuveta sa.

 

#2 Ține cont de finisajul bateriei 

 

Bateriile de chiuvetă se pot fabrica din diferite materiale, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Trecând aspectul pe locul doi, indiferent dacă este vorba de baie sau de bucătărie, este important să investești într-o baterie de chiuvetă care nu ruginește și nici nu se deteriorează ușor. Cele mai utilizate tipuri de baterii sunt cele fabricate din inox, alamă sau bronz.

 

Din punct de vedere practic, bateriile din inox sunt cele mai bune deoarece sunt foarte rezistente, nu modifică proprietățile apei și au un grad de rezistență mare la coroziune, dar și la temperaturi extreme. În schimb, necesită o curățare regulată, deoarece pe suprafața lor se observă orice urme de pete lăsate de calciul și clorul din apă.

 

Bateriile din alamă sunt și ele destul de comune pe piață și în locuințele românilor. Datorită culorilor lor date de aliajul de cupru și zinc în diferite proporții, ele sunt preferatele designerilor și celor pasionați de amenajări interioare. Dar din cauză că pot schimba proprietățile apei dacă aliajul din care sunt fabricate nu are proporțiile corecte de cupru și zinc, ele nu trebuie alese niciodată după culoare, ci după cantitatea de cupru care trebuie să fie cât mai mare.

 

Bateriile din bronz sunt ușor de recunoscut după aspectul lor vintage. Bronzul este și el un aliaj al cuprului, la fel ca și alama, dar care nu conține zinc, ci staniu, aluminiu sau plumb. El este folosit încă din antichitate pentru confecționarea diferitelor obiecte casnice, iar calitatea sa, la fel ca în cazul alamei, se judecă după procentul de cupru din compoziție.

 

#3 Alege o baterie potrivită cu chiuveta

 

Dacă până nu de mult în majoritatea locuințelor românești să găseau chiuvete din ceramică, acum inoxul, marmura, piatra, acrilul și alte materiale sunt la fel de populare. De aceea, când cumperi o baterie de chiuvetă, ține cont și de culoarea chiuvetei, dar și de dimensiunile și forma sa astfel încât atunci când dai drumul la apă să nu sară stropi în toată încăperea.

 

#4 Monocomandă sau dublă comandă?

 

Bateriile cu dublă comandă presupun existența a doi robineți separați pentru apă caldă și apă rece. Acest tip de baterii se folosesc de mult timp pretutindeni în lume, dar în ultima vreme popularitatea lor a început să scadă deoarece nu sunt la fel de practice ca bateriile cu monocomandă, mai ales când vine vorba de chiuveta de bucătărie. În schimb, pentru că au un aspect retro, la fel ca și bateriile fabricate din materiale mai puțin convenționale, bateriile cu dublă comandă sunt preferate de cei cu un simț estetic deosebit.

 

#5 Cu levier sau fără?

 

Există chiuvete care necesită baterii cu levier pentru reglarea scurgerii. Ce-i drept, astfel de chiuvete nu sunt chiar foarte populare, dar înainte să cumperi o baterie de chiuvetă, verifică dacă nu cumva se întâmplă ca tocmai chiuveta ta să aibă nevoie de o baterie cu levier.

 

#6 Aspect vs funcționalitate

 

Unele persoane privesc bateriile de chiuvetă ca pe niște accesorii pentru baia sau bucătăria lor. Altele se orientează doar după latura practică. Este ușor să schimbi radical aspectul locuinței tale schimbând ceva atât de banal ca o baterie de chiuvetă. Dar pentru a te putea bucura la maxim de investiția făcută, hotărăște-te mai întâi ce contează cel mai mult pentru tine.

 

#7 Cel mai bun cartuș de baterie

 

Cartușul bateriei de chiuvetă, denumit și pastila bateriei, poate fi fabricat din diferite materiale, iar în funcție de el depinde rezistența chiuvetei. Cele mai comune tipuri de cartușuri sunt fabricate din ceramică, sau din teflon. Dintre aceste două materiale, ceramica este cea mai bună alegere deoarece nu se zgârie ușor din cauza impurităților precum nisipul din apă și nici nu face la fel de mult zgomot. În plus, diferențele de preț între ceramică și teflon sunt infime.