• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cel mai bun ciocan rotopercutor. Cum sa il alegi ciocanul rotopercutor potrivit? Intrebari frecvente, pareri, recenzii, preturi, testimoniale.

Domeniul și industria construcțiilor de orice fel, a renovărilor și a amenajarile interioare capătă tot mai mult interes de la un an la altul, dar, în același timp, cere și scule tot mai eficiente care să ajute muncitorii să termine lucrarea într-un timp cât mai scurt. 

Unul dintre aceste dispozitive este ciocanul rotopercutor cu ajutorul căruia se poate face cam orice: se pot face găuri sau sparge structuri din materiale dure, fiind foarte util în chiar și procesele de demolare.


Ce este un ciocan rotopercutor


Acest aparat reprezintă combinația perfectă dintre un ciocan demolator și o bormașină, fiind utilizat pentru găurirea suprafețelor din betonului, a structurilor din cărămidă sau BCA ori alte materiale de construcție.

Ciocanul rotopercutor are atât funcția de percutare cât și de înșurubare. 


De ce ai nevoie de un ciocan rotopercutor 


Acest dispozitiv, odată cumpărat, reprezintă o investiție pe termen lung. 

Un meșter care se ocupă adesea cu diverse reparații sau un lucrător în construcții folosește adesea un ciocan rotopercutor pentru că îl ajută să dea găuri precise în lemn, plastic sau metal. Totodată, acest aparat este destul de puternic pentru a găuri și betonul sau piatra. 

Astfel, un ciocan rotopercutor te va ajuta îți termini proiectele la timp și să îți eficientizezi munca. 

Totodată, activitățile de bricolaj realizate în propria gospodărie necesită adesea operațiuni de găurire sau de înfiletare. De aceea au nevoie de un dispozitiv care să facă asta pentru tine și care să o facă eficient. 


Un ciocan rotopercutor este mai eficient în lucrările mai dificile în comparație o mașină de găurit standard. Având un sistem de funcționare diferit dar mai puternic, acesta va realiza orice sarcină mai rapid, mai ușor și mai sigur. Totodată, poate fi utilizat și pentru foraje și dăltuire, operațiuni pe care o mașină de găurit nu prea le poate face.


Cum alegi cel mai bun ciocan rotopercutor

 

Pentru că este un dispozitiv folosit atât în procesele mai ample de construcții, cât și pentru diferite reparații în jurul casei, nu ar fi rentabil pentru tine să investești într-un rotopercutor mult prea puternic pentru ce ai tu nevoie, sau dimpotrivă, într-unul care să nu te ajute prea mult în cazul în care ești un meșter profesionist. 

Așadar, înainte de a face o achiziție, trebuie să ții cont de câteva caracteristici esențiale. 


  • Tipul de dispozitiv

    • Rotopercutor de tip hobby

    Acesta este recomandat începătorilor și celor care intenționează să-l folosească pentru operațiuni simple. Au o putere mai mică și nu vor face față unor munci intense. 

    Principalul lor avantaj este prețul destul de mic.

    • Rotopercutor semiprofesional

    Aflat la limita dintre hobby și profesional, acest tip de rotopercutor poate fi folosit și pentru lucrări de o amploare mai mare, însă trebuie citită cu mare atenție foaia tehnică pentru că unele modele s-ar putea să nu facă față unor materiale foarte dure. Și acestea au un nivel de preț destul de accesibil.

    • Rotopercutor profesional

    Acesta este folosit de către meseriașii care operează zilnic și intensiv în domeniul construcțiilor. 

    Modelele profesionale au cele mai puternice caracteristici și pot fi folosite și pentru operațiunile de bricolaj dacă este cazul, însă nu este recomandat să investești într-un astfel de dispozitiv doar pentru că trebuie să dai câteva găuri din când în când. Cel mai bun ciocan rotopercutor profesional poate avea și un preț destul de ridicat. 


  • Modul de alimentare

  • Orice model de ciocan rotopercutor este electric, ceea ce înseamnă că va folosi exclusiv energia electrică pentru a funcționa. Diferența constă însă în modalitatea în care face asta. Unele modele funcționează pe bază de acumulatori, iar altele trebuie să fie conectate constant la sursa de curent, adică la priză. 


    • Rotopercutoare cu fir 

    Acestea sunt mai puternice, așa cum se întâmplă în cazul oricărui alt dispozitiv electric.  Ciocanul rotopercutor cu alimentare la priză are o putere mare, fiind recomandat pentru lucrări mai complexe sau moderate și pentru un nivel de utilizare mai intens. Deci nu ar fi o investiție inteligentă pentru amatorii care au de lucru una-alta în jurul gospodăriei. 


    Adesea, aceste modele sunt achiziționate de către firmele de construcții sau de către meșterii profesioniști deoarece au o performanță ridicată. 

    Principalul dezavantaj al unui rotopercutor cu fir este necesitatea unui surse permanente de electricitate și prezența constantă a cablurilor (cablul de alimentare și prelungitorul, dacă este cazul). De aceea este recomandat să te orientezi direct spre un model care are un cablu de alimentare mai lung.

    Gama de preț a unui dispozitiv cu fir poate varia de la foarte ieftin la foarte scump, în funcție de marca produsului. 


    • Rotopercutor cu acumulator

    Modelele pe bază de acumulator au o putere mai mai slabă, însă te vor ajuta atunci când nu ai în apropiere nicio sursă de curent la care să te poți conecta. 

    Acest rotopercutor este, astfel, mult mai ușor de manevrat tocmai pentru că nu te vei mai împiedica în tot felul de cabluri. 

    Dacă te hotărăști să optezi pentru un dispozitiv cu acumulator, alege unul cu o baterie de tip Li-Ion, deoarece acestea au o autonomie mai buna și sunt capabile să susțină chiar și modelele mai puternice. Totodată, acest tip de baterie are și o durată de încărcare mai mică.


    Orientează-te către modele cu o autonomie mai mare. Nu ai vrea să rămâi fără baterie în mijlocul unei lucrări. Totodată, cele mai bune rotopercutoare cu acumulator au o a doua baterie inclusă în pachet tocmai pentru a preveni astfel de situații.


  • Tipul de percuție și Viteza de percutare

  • În funcție de tipul de percuție, pe piață vei găsi două mari categorii de ciocane rotopercutoare: fie mecanică, fie pneumatică.


    • Modelele cu percuție pneumatică sunt considerate cele mai bune deoarece au o putere de perforatoare mai mare și o durată de funcționare satisfăcătoare chiar și în condiții mai dure.
    • Modelele cu percuție mecanică sunt de regulă mai vechi, dar asta nu înseamnă că sunt ineficiente. 

    Viteza de percutare este de fapt o combinație între numărul de rotații pe minut în raport cu numărul de percuții și influențează în mod direct atât performanța dispozitivului cât și autonomia ori durata de viață. 


    În cazul unui rotopercutor de tip hobby, folosit pe lângă gospodărie sau în proiecte mici de bricolaj, viteza poate varia de la 1000 de percuții pe minut până la 4000.

    În schimb, un model profesional va avea un număr de percuții mult mai mic.

    Cele mai bune rotopercutoare îți vor permite ajustarea vitezei de lucru în funcție de tipul lucrării și a materialului.


  • Puterea și greutatea dispozitivului

  • Pe piață există modele de rotopercutoare cu o putere mică, moderată și mare și care variază în funcție de specificul aparatului. De exemplu,  un model de hobby va avea o putere mai degrabă mică.


    • Rotopercutor cu putere mică

    Cele mai puțin puternice sunt cele cu acumulator, dar pot exista și excepții. În cazul unui model cu fir, puterea poate varia între 300 W și 2000W, însă majoritatea brandurilor au pe piață dispozitive din gama hobby cu o putere între 350 W și 750W, care, de altfel, este suficientă pentru nivelul de utilizare al acestuia. 


    • Rotopercutoare cu putere medie sau mare

    Acestea sunt destinate profesioniștilor și meșterilor cu experiență deoarece fac parte din clasa aparatelor profesionale. Având o putere mare, sunt ideale pentru a fi utilizate în atelier sau pe un șantier. 

    Dacă dispozitivul funcționează pe bază de acumulator ar trebui să aibă o putere de cel puțin 18 V, iar modele cu fir care au o putere de măcar 1000 W.


    Cele mai performante rotopercutoare, utilizate la nivel industrial, oferă o putere mai mare de 1700 W. În cazul acestor modele consumul este destul de mare, iar dispozitivul în sine poate fi destul de voluminos.


    Cu cât puterea aparatului este mai mare, cu atât mai mult va cântări acesta. Așadar, cele mai ușoare sunt modelele de tip hobby, care cântăresc până în 4 kg. Acestea sunt și cele mai ușor de manevrat.

    Aparatele semi-profesionale pot cântări între 5 și 8 kg, în timp ce rotopercutoarele din gama profesională pot fi chiar foarte grele.

     

     Tipul de mandrină

    Mandrina este un element foarte important deoarece influențează ușurința și viteza cu care vei putea să schimbi burghiul


    • Mandrină cu cheie

    Aceasta este specifică modelelelor de rotopercutoare ceva mai vechi, însă au avantajul de a mai ieftine. Totuși specialiștii nu le recomandă în mod neapărat.


    • Mandrina SDS

    Acest sistem are avantajul de a fi mult mai rapid și mai eficient, iar metoda de prindere este mai sigură și mai ușor de executat.


    Acest tip de mandrină se împarte în alte trei subcategorii; SDS, SDS-plus și SDS-max.


    • Ciocanul rotopercutor cu mandrină SDS-plus este un model ideal pentru orice categorie de utilizator deoarece poate fi folosit atât în regim hobby și semi-profesional cât și profesional. Sunt considerate cele mai puternice și mai ergonomice modele. 
    • Rotopercutoarele cu mandrină SDS-max sunt recomandate doar uzului industrial. Totodată, în funcție de modelul pe care îl alegi, va trebui să achiziționezi separat și burghie compatibile. De regulă, orice burghiu cu profil plus, se va potrivi cu o mandrină SDS-plus.

  • Diametrul de găurire

  • Deoarece fiecare material are specificațiile sale și, deci, se va comporta într-un anumit fel la găurire, diametrul va fi diferit în funcție de materialul pentru care vrei să folosești ciocanul 

    De exemplu, în cazul lemnului și al cărămizii, poți da găuri cu un diametru cuprins între 10 mm și 30 mm. În cazul betonului însă, diametrul de găurire poate să fie și mai mare. 


    Cele mai bune firme producătoare de astfel de dispozitive vor specifica în descriere care sunt exact diametrele și maximele de găurire pentru principalele tipuri de material (lemn, metal, beton, plastic s.a.m.d)



    Ce produse am ales 



  • Ciocan Rotopercutor Procraft BH2350 SDS Max, 2350W, 550rpm (EF-5362 )

  • Caracteristici produs


    Ciocanul rotopercutor Procraft BH 2350 combină indicatori de înaltă calitate, fiabilitate și este potrivit pentru utilizare atat în scopuri hobby, cat si în cele profesionale. Dispozitivul are un motor electric puternic și se conectează la o sursă standard de alimentare de 220 de wati


    Modelul este echipat cu un comutator între trei moduri diferite de operare: găurire simplă, găurire cu impact și ciocan. 

    Corpul principal este confecționat din plastic dur, rezistent la impact, iar perforatorul este confecționat dintr-un aliaj metalic ușor, dar în același timp puternic, ce asigură dispozitivului o durată de funcționare crescută.


    Datorită unei mandrine de tip SDS Max de calitate și a unui guler cauciucat care o acoperă, dispozitivul este ușor de întrebuințat. Totodată, în timpul funcționării, intensitatea vibrațiilor resimțite va fi redusă, ceea ce asigură o muncă plăcută și sigură.


    Rotopercutorul BH2350 este dotat cu un sistem de răcire îmbunătățit, care vă permite să folosiți aparatul pentru o lungă perioadă de timp, fără teama supraîncălzirii. În plus, acesta are un buton de control al vitezei, astfel încât puteți adapta modul de operare în funcție de specificul lucrării.

    Pachetul contine cutie transport, 1 spit si burghiu 18x320


    Specificatii tehnice:


    • Tensiunea de alimentare: 220V
    • Puterea nominală: 2350W
    • Număr de rotații: 550RPM
    • Număr de bătăi: 3850 BPM
    • Putere bătaie: 9J
    • Greutate: 7.3KG
    • Multiple moduri de lucru: bătaie, foraj + bătaie.
    • Diametrul găuriri:  lemn - 60mm, metal - 15mm, beton - 40mm.

    Avantaje

    • Greutate redusă și ușurință la manevrare;
    • Sistem de răcire care previne supraîncălzirea în timpul utilizării intensive;
    • Trei moduri diferite de operare și posibilitatea de adaptare a vitezei

    Dezavantaje


    • Prețul este ușor mai ridicat față de alte aparate de acest gen de la alte branduri

     Ciocan rotopercutor 920W, 1100RPM KRATOS EWRH622 (EF-324)


    Caracteristici produs


    Ciocanul rotopercutor EWRH-622 din gama hobby este util tuturor gospodarilor care-și fac singuri treburile pe lângă casă. Este dotat cu trei setari de lucru, pentru găurire, găurire cu percuție și percuție.

    Dispozitivul face față celor mai dure betoane, găurește în lemn, metal sau orice alt material întâlnit adesea în industria ușoară.

    Carcasa este fabricată din poliamidă, iar motorul este bobinat din cupru. Mandrina tip SDS+ asigură o utilizare ușoară a aparatului. Funcția de revers se reglează de la butoanele din zona de răcire, iar butonul de pornire este dotat cu funcția de blocare/deblocare.


    Setul include un mâner suplimentar care se montează în partea frontală a ciocanului rotopercutor pentru a ușura utilizarea, mâner care poate fi fixat în orice poziție. Cablul de alimentare are o lungime de 2m.

    Specificatii tehnice:

    • Tensiunea de alimentare: 220V
    • Putere nominală: 920W
    • Număr de rotații: 1100 RPM
    • Număr de bătăi: 4850 BPM
    • Putere bătaie: 3J
    • Greutate: 3 kg
    • Diametru pentru găuriri: lemn-30mm, metal-13mm și beton-26mm.
    • Mâner frontal.

    Avantaje:

    • Greutate redusă și preț mic;
    • Poate fi utilizat chiar și de către persoanele fără experiență;
    • Caracteristici destul de puternice pentru un dispozitiv de tip hobby;
    • Mânerul suplimentar pentru o utilizare sigură

     Dezavantaje

    • Kit-ul de livrare nu include și alte accesorii 


  •  CIOCAN ROTOPERCUTOR CU ACUMULATOR DETOOLZ DZ-SE133, 20V, 4AH, 11000 RPM

  • Caracteristici produs 




    Ciocanul rotopercutor marca De Toolz este un dispozitiv util atât în gospodăriile proprii, cât și pe șantierele care nu au în apropiere o sursă de electricitate. 

    Puterea dispozitivului este suficient de mare pentru a găuri mai multe tipuri de materiale precum lemnul, betonul și zidăria. Totodată, aparatul are mai multe funcții între care utilizatorul poate comuta foarte simplu precum  funcția de percutie, funcția  de găurire, funcția de găurire cu percuție. În plus, aparatul mai are și o funcție de reglare a orientării a dălții.

    Rotopercutorul este dotat și cu un mâner lateral care ajută la o susținere mai bună a dispozitivului în timpul utilizării. 

    Caracteristici tehnice

    • Tensiunea acumulatorului: 20V
    • Capacitatea acumulatorului Li-Ion: 4 Ah
    • Tipul de acumulator: Fast Charger
    • Viteza de rotație maximă: 11000 RPM

    Putere impact: 2.2J

    Capacitate găurire: beton-22mm, metal-13mm, gaurire lemn-30m


    Avantaje

    • Baterie LI-Ion cu autonomie crescută și timp scurt de încărcare
    • Asigură ușurință și confort la utilizare
    • Viteză de lucru reglabilă și posibilitatea de a alege modul de lucru
    • Mobilitatea datorată lipsei de cabluri

    Dezavantaje


    • Fiind un produs care funcționează pe bază de acumulatori, acesta nu este recomandat pentru lucrările foarte ample.



    Întrebări frecvente

     

    Ce este un ciocan rotopercutor

    Acest aparat reprezintă combinația perfectă dintre un ciocan demolator și o bormașină, fiind utilizat pentru găurirea suprafețelor din betonului, a structurilor din cărămidă sau BCA ori alte materiale de construcție.

    Ciocanul rotopercutor are atât funcția de percutare cât și de înșurubare. 

     

    Cum aleg ciocan rotopercutor

    Ca orice dispozitiv de acest fel, rotopercutorul trebuie ales în funcție de necesitățile tale și ținând cont de o serie de caracteristici precum puterea, tipul de mandrilă sau categoria de utilizare. 

     

    Ce ciocan rotopercutor sa cumpar

    Pe piață există zeci de modele de rotopercutoare ale căror caracteristici diferă sau dimpotrivă, sunt identice. Alege în funcție de posibilitățile financiare dar și în funcție de caracteristicile pe care le oferă. În acest articol avem câteva sugetii de prouse care ți-ar putea fi utile.

     

    Ce înseamnă rotopercutor

    Rotopercutorul este numele dispozitivului electric folosit în diferite operațiuni din domeniul construcțiilor, precum găurirea betonului, zidăriei, etc.