• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cel mai bun atomizor. Top 3 Cele Mai Bune Atomizoare. Pret, pareri, intrebari frecvente, recenzii, testimoniale.

Dacă ai o bucată de teren pe care cultivi fructe, legume, sau doar plante aromatice, cu siguranță știi că roadele solului nu vin nemuncite și că, măcar din când în când, orice plantație, mică sau mare, are nevoie de un mic ajutor din partea ta. Deseori, munca ta se poate duce de râpă dacă grădina ți-a fost invadată de dăunători, iar modul în care îți îngrijești cultura influențează în mod direct succesul recoltei.

Pentru asta, ai nevoie de o mână de ajutor, adică de un dispozitiv care să te ajute să-ți îngrijești grădina, cu pomii și legumele sale. Adică de un atomizor.


Ce este un atomizor


Atomizorul este un dispozitiv special conceput pentru a  spori eficiența aplicării tratamentelor împotriva oricăror dăunători cunoscuți pentru culturile din micile gospodării, sere, sau chiar ferme. Cu ajutorul acestuia se pulverizează uniform și eficient soluții sau pulberi de tip pesticid, având un randament mai mare decât alte metode tradiționale, fiind acționat de forța unui motor. Stropirea și dispersia substanțelor folosite se realizează cu ajutorul unui furtun, iar viteza de pulverizare este accentuată de o pompă de presiune. 

Toate aceste elemente  contribuie la dispersia substanțelor pe o arie mult mai largă decât în cazul unor pulverizatoare obișnuite, dar la un nivel mult mai scăzut decât al unui motostropitor, de exemplu.


Majoritatea modelelor beneficiază de o stabilitate sporită datorită unui sistem cu ghidaj gestionează în mod eficient procesul de dispersie, iar unele mai calitative includ chiar și sisteme atenuează vibrațiile și zgomotul. 


De ce ai nevoie de un atomizor?


Indiferent că ești un agricultor cu experiență, sau un simplu gospodar care începe să cunoască tainele grădinăritului, lucrările de întreținere și aplicare a tratamentelor fitosanitare sunt mult mai ușor de realizat atunci când ai la îndemână un atomizor. În plus, nivelul de aplicabilitate al atomizorului este foarte vast. Acesta poate fi utilizat cu succes în domenii precum pomicultură și cultivarea plantelor, în viticultură, ori chiar în spații închise, precum serele. Totodată, cel mai bun atomizor de stropit poate fi folosit pentru împrăștierea uniformă a soluțiilor de tip îngrășământ pentru flori, răsaduri sau în pepiniere. 

Cu ajutorul atomizorului se stropeștei sau să pulverizezi atât substanțe lichide, cât și solide (granulare).


Pe lângă utilizarea lui în scop agricol, un atomizor mai este util și în cazul operațiunilor de igienizare și de deratizare, având același randament și principiu de funcționare precum în cazul împrăștierii de substanțe pe terenurile cu culturi.


Așadar, dacă dorești să-ți achiziționezi un astfel de dispozitiv care să te ajute la îngrijirea grădini, este important să ții cont de o serie de caracteristici, pentru a te asigura că alegi cel mai bun atomizor pentru necesitățile sale. 


Caracteristici de care am ținut cont


Pe piață există zeci de modele de atomizoare care variază nu doar în funcție de preț, ci și de de componente, modul de acțiune, performanță și material. Așadar, ar trebui să cunoști toate aspecte pentru alegerea atomizorului ideal. 


  • Tipul de atomizor
  • Înainte de a face achiziția, stabilește care sunt nevoile concrete ale suprafeței de lucru. 

    Cât de mare este suprafața sau care va fi frecvența de lucru? În funcție de acest aspect,  un atomizor poate fi:


    • Atomizor convențional/hobby

    Acesta este cel mai ieftin și mai simplu. Este ideal pentru  variantă, este recomanda gospodăriilor mici și pentru un grad de utilizare moderată.

    Atomizorul convențional are o puterea de dispersie moderată, ceea ce determina o rază de acțiune destul de redusă, de 6 metri. Așadar, nu îl vei putea folosi pe suprafețe foarte mari. 

    Rezervorul, are, de regulă, o capacitate destul de redusă, de maxim 10 l și poate fi utilizat doar pentru pulverizarea lichidelor (tratamente solubile în apă).  


    • Atomizoare semiprofesionale

    Acesta reprezintă o variantă intermediară deoarece care combină caracteristicile unui atomizor convențional cu cele ale unuia profesional, având totuși câteva specificații ceva mai performante.

    Capacitatea rezervorului de colectare este cuprinsa între 16-20 l, iar raza de acțiune ajunge chiar și la 15 m. Mai mult decât atât, atomizorul semi-profesional îți oferă posibilitatea de a vaporiza nu doar substanțe lichide, ci și substanțe solide sub formă de praf.

    Principalul său dezavantaj este faptul că nu-ți permite schimbare direcției jetului de pulverizare, acționând doar într-o singură direcție. Totodată, acesta poate fi, uneori, ceva mai dificil de controlat.


    • Atomizoare profesionale

    Acest tip de atomizor este recomandat agricultorilor care dețin un teren mai întins decât o grădină în jurul casei.  Mai este util și pentru livezi mai întinse. Așadar, acesta se pretează perfect pe un grad de utilizare intensiv. 

    Atomizorul profesional vine cu opțiuni speciale de pompare și chiar cu motorizare puternică. Raza de acțiune este foarte mare, depășind distanțe de 20 m, iar capacitatea rezervorului de colectare este mai mult decât încăpătoare.

    Acest tip de atomizor are, însă, un preț mult mai ridicat decât celelalte variante și tocmai de aceea este recomandat celor care practică o agricultură/viticultură/pomicultură intensivă. 


    O categorie aparte de atomizoare profesionale sunt cele de tip utilaje industriale precum un atomizor tractor, folosit pentru agricultura intensivă de ordinul sutelor de hectare. 


  • Performanța motorului

  • Atomizoarele funcționează pe bază de motoare termice alimentate cu carburant, iar puterea motorului poate indica eficiența și forța jetului și a razei de acțiune a jetului. Cu cât motorul va fi mai performant, cu atât raza de acțiune va fi mai mare.

    Puterea motorului unui atomizator se calculează în cai putere (CP) și diferă în funcție de tipul de atomizor (discutat mai sus).


    - Un atomizor convențional ar trebui să aibă măcar de 1 CP, iar cele ușor mai performante pot avea chiar 2CP. 

    - Atomizoarele semi-profesionale au o putere a motorului de 3-5 CP.

    - Atomizoarele profesionale pot avea aceleași valori precum cele semi-profesionale, sau pot depăși foarte puțin.


  • Capacitatea de stocare a soluției 

    • Atomizoarele de tip hobby au un spațiu de stocare ce nu depășește 10 litri
    • Atomizoarele semi-profesionale și profesionale au o capacitatea de depozitare a recipientului ce ajunge până la 20 de litri (semi) și depășește această valoare în cazul celor profesionale.

  • Opțiuni de siguranță

  • Deoarece funcționează pe baza unui motor termic, există oricând riscul de supraîncălzire a componentelor, ceea ce ar putea cauza accidente nedorite. Așadar, siguranța ta ar trebui să fie un factor destul de important, mai ales dacă vei folosi atomizorul des.

    Componente atomizorului să fie corect izolate pentru a se evita riscul de electrocutare.

    În cazul motoarelor ce funcționează pe bază de benzină, este important să aibă opțiuni de reglaj al vitezei. Astfel, viteza ar trebui să fie mică în etapele de utilizare incipiente.


    Pentru a avea mai mult control și siguranță, modele mai calitative de atomizoare includ și un sistem de prindere printr-un ham profesional, cu bretele, dar și cu chingi pentru piept și abdomen.


  • Funcții și accesorii 

    • Manete 

    Atomizoarele convenționale sunt dotate cu o manetă care activează pomparea și pulverizarea. Pentru a putea fi ușor de manevrat, aceasta trebuie să aibă o lungime potrivită 


    • Panou de reglaj

    Acesta cuprinde funcțiile de reglare a vitezei și a intensității, fiind specific în special atomizoarelor profesionale. Acesta trebuie poziționat în așa fel încât să fie accesat foarte ușor.


    • Modificarea vitezei de stropire și a debitului 

    Această funcție îți permite să setezi viteza și debitul de pulverizare, ajutându-te astfel să ai mai mult control asupra dispozitivului, fără a consuma produs în exces.


    • Funcția de atenuare a vibrațiilor

    De cele mai multe ori, motorul produce vibrații care sunt deranjante dacă este utilizat foarte frecvent. Așadar, această funcție le va atenua.


    • Harnașamentul

    Sistemul de prindere al atomizorului trebuie sa fie cât mai ergonomic, comod și foarte stabil, pentru ca procedura de lucru să fie cît mai eficientă.


    • Moduri de stropire 

    Un atomizor bun este dotat cu funcție care îți permite să alegi între mai multe moduri de stropire precum: ceață, picături sau jet.


    Alte accesorii ce pot fi incluse în kit-ul produsului:

    • Masca, un accesoriu care va împiedica inhalarea substanțele pulverizate.
    • Ochelari de protecție pentru a împiedica substanța pulverizată să ajungă accidental în ochi.
    • Roți pentru atomizoarele cu rezervor mai mare. Un atomizor pe roti îți va permite să îl deplasezi cu ușurință.


  • Producători și garanție

  • Indiferent că vrei să cumperi un atomizor convențional sau unul profesional, acesta trebuie să-și merite investiția. Așadar, informează-te înainte despre calitatea produselor și a brandului. În mare, brandurile care au cea mai bună reputație pe piața atomizoarelor sunt Stihl, Stern, Husqvarna, Gardenia sau Cifarelli.

    Totodată, produsul achiziționat ar trebui să aibă o garanție de minim 12 luni.





    Ce produse am ales

     

    Atomizor Gospodarul Profesionist - GP-767 - 20L - 1.5 CP (PMP-0050.1)


    De ce am ales acest produs


    Atomizorul Gospodarul Profesionist GP-767 este un dispozitiv portabil de pulverizare a substanțelor lichide și a pulberilor, flexibil și extrem de eficient. Se întrebuințează pentru răspândirea îngrășămintelor granulare și pentru aplicarea erbicidelor ce au ca rol protejarea plantelor și prevenirea bolilor și combaterea dăunătorilor ce ar putea afecta plantele de pe plantațiile de dimensiuni mari. Totodată, acesta mai este util și în efectuarea lucrărilor de salubrizare și prevenire a epidemiilor din instituții sau locuințe. 

    Acest echipament dotat cu un motor puternic în 2 timpi poate fi utilizat în zonele montane, deluroase sau accidentate, motorul ce se alimentează cu carburant, iar pornirea se face printr-un demaror cu sfoară.

    Componentele sunt realizate din material plastic de calitate și oțel inoxidabil, care confera dispozitivului o greutate redusă. Totodată, aceste materiale au o rezistență sporită la coroziune la contactul cu substanțele chimice


    Dincolo de scopul principal, acest atomizor mai poate fi folosit și fără umplere, pentru îndepărtarea frunzelor, ierbii, hârtiilor, prafului și zapezii din grădini, stadioane, parcuri sau alei.



    Avantaje


    • Pulverizator confortabil cu raza mare de acțiune și rezervor de substanțe de pulverizare de mari dimensiuni.
    • Pompa pentru manevrarea tubului de pulverizare din orice poziție.
    • Este foarte ușor de utilizat și include un ham pentru lucru pentru mobilitate
    • Gura de umplere a rezervorului pentru substanțe chimice este de dimensiune mare, ceea ce asigură o umplere ușoară a rezervorului 

                    

    Dezavantaje:

    • Greutatea sa de 11 kg (fără a fi umplut) poate fi ușor descurajantă.

    Atomizor BLADE GS-14L cu Pompa BOOSTER 2.9 CP (PMP-0050)


    De ce am ales acest produs


    Acest atomizor cu pompa booster se utilizează pentru stropirea și împrăștierea diverselor tipuri de substanțe pe culturi sau terenuri. Poate fi folosit pentru erbicide, insecticide sau îngrășăminte sub formă lichidă.

    Dispozitivul este ușor de folosit gratie pompei eficiente și a construcției robuste. Acest aparat de stropit pomi sau alte culturi este echipat cu un motor de 2.9CP în 2 timpi pe benzina, ce permite o raza de acțiune de până la 12m. 

    Rezervorul de soluție are capacitatea de 14 l, iar cel pentru combustibil este de 2 l, suficient pentru o  autonomie sporită. 

    Alte caracteristici:

    • Capacitate cilindrica: 40 cm3
    • Rotații: 5500 rpm
    • Capacitate rezervor soluție: 14 L
    • Raza de acționare orizontală: 12m
    • Raza de acționare verticală: 12m
    • Capacitate rezervor combustibil: 2 L
    • Greutate: 10.5 kg

    Avantaje


    • Atomizorul este ușor de folosit grație pompei eficiente și a construcției robuste. 
    • Raza mare de stropire;
    • Suprafață mare de acoperire:

    Dezavantaje

    • Având un sistem de acționare a motorului cu sfoară, uneori este posibil să nu pornească din prima, ci de la a doua sau a treia sfoară.
    Echo Atomizor MB-5810, 58,2cmc, 3,3CP, 20L 8134073201

    De ce am ales acest produs


    Atomizorul profesional de ceață ECHO MB-5810 este instrumentul perfect pentru întreținerea și îngrijirea fructelor, legumelor și a copacilor.

    Motorul puternic pulverizează o ceață lichida de anvergură, fiind prevăzut cu un ventilator special și un design de carcasă pentru a îmbunătăți fluxul de substanțe chimice. Rezervorul semitransparent care permite monitorizarea ușoară a nivelului de lichid.

    Acest aparat de pulverizat este proiectat pentru a cântări mai puțin, cu toate că are o structură robustă și rezistentă. Totodată, este și ergonomic, fiind conceput  pentru a maximiza eficiența fără a neglija confortul celui care utilizează dispozitivul. 



    Avantaje


    • Design cu inclinare spre înainte; Cadrul rucsacului înclinat înainte oferă un echilibru optim în timpul lucrului și reduce presiunea de pe spatele și umerii operatorului
    • Accesoriul duster vă permite să răspândiți praf sau pulbere.
    • Duza în 6 trepte permite reglarea fină a distanței de pulverizare.
    • Dispozitivul este dotat cu un Motor ECHO puternic.

    Dezavantaje


    Fiind un aparat profesional, prețul este mult mai ridicat decât al atomizoarelor de tip hobby.


    Întrebări frecvente

  • Ce inseamna atomizor?
  • Atomizorul este un dispozitiv special conceput pentru a pulveriza tratamente împotriva dăunătorilor sau a pesticidelor, pentru culturile din micile gospodării, sere, sau chiar ferme.

     

    Cum funcționează un atomizor?

    Cu ajutorul acestuia se pulverizează uniform și eficient soluții sau pulberi de tip pesticid, având un randament mai mare decât alte metode tradiționale, fiind acționat de forța unui motor. Stropirea și dispersia substanțelor folosite se realizează cu ajutorul unui furtun, iar viteza de pulverizare este accentuată de o pompă de presiune. 

     

    Cât costă un atomizor?

    Depinde de tipul și marca produsului. În mare, atomizoarele profesionale pot ajunge și până la 5000, însă investiția se amortizează rapid în cazul în care este vorba despre suprafețe întinse și tipuri de culturi în care este necesară o aplicare a tratamentului mult mai deasă decât de obicei. Atomizoarele de tip hobby au prețuri mult mai mici, de 400-600 lei, iar cele semi-profesionale pînă în 1000 lei. 

     

    Atomizor ce este?

    Atomizorul este un dispozitiv automat folosit în agricultură, pomicultură și viticultură (dar nu numai) pentru a stropi pe o suprafață mai întinsă diferite substațe precum erbicide, pesticide, îngrășăminte, etc. 

     

    Cum se pornește un atomizor?

    Atomizorul funcționează pe baza unui mecanism acționat de un motor și o pompă. Motorul funcționează pe bază de carburant și la majoritatea acestor dispozitive, pornire se face cu ajutorul unei sfori cu tragere.  

     

    Cum aleg un atomizor?

    Ține cont în alegerea pe care o faci că în cazul unui atomizor, prețul nu constituie cea mai importantă caracteristică. Gândește-te dacă îți dorești un produs de calitate, cu o garanție extinsă sau unul pentru pentru o folosire pe termen îndelungat, cu un randament bun.

     

    Ce atomizor recomandați?

    Înainte de a alege un atomizor, trebuie să-ți stabilești adevăratele necesități, ținând cont de suprafața pe care îl vei utiliza, gradul de utilizare, capacitatea de stocare...etc. Tocmai de aceea am întocmit acest ghid de achiziție, care îți răspunde pe larg la această întrebare și pe care te invităm să-l consuți.

     

    Cum se folosește un atomizor?


    Pentru a beneficia de cele mai bune condiții de lucru acest nou instrument de stropit pomii, culturile de plante și viță de vie trebuie să iei în considerare și respectarea următoarelor sfaturi:

    • Folosește un carburant de calitate superioară pentru ca motorul să funcționeze în parametrii normali (valabil și pentru uleiul de motor utilizat pentru această unealtă)
    •  Utilizează un harnașament adecvat pentru a beneficia de un nivel de stabilitate mărit atunci când manipulezi acest dispozitiv.
    • Nu mări viteza motorului în mod nejustificat, pentru că este vorba totuși de un motor care funcționează cu un combustibil ce se poate inflama foarte ușor, mai ales în cazul aparatelor care nu sunt întreținute în mod corespunzător
    • Acordă o atenție deosebită pentru toate elementele componente ale acestui dispozitiv, menținându-le în cele mai bune condiții de exploatare
    • Nu folosi acest instrument în condiții de vreme neprielnică (mai ales dacă afară este vânt sau căldură excesivă) pentru că există riscul de a fi afectată calitatea pulverizării