• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cea Mai Buna Rindea Electrica. Top 3 Rindea Electrica in Romania. Pareri, pret, forum, recenzii, intrebari frecvente.



Lemnul este cel mai utilizat material atunci când vine vorba de mobilier sau de amenajări interioare, asta pentru că este relativ ieftin, reziste ușor de manipulat. Cu puțină imaginație acesta poate căpăta forme nebănuite și interesante. Totodată, o placă de lemn perfect șlefuită va da un aspect profesionist oricărei lucrări. Pentru că tot am pomenit de acest aspect, pe lângă acest strop de talent și îndemânare, îți mai trebuie și ajutorul potrivit în prelucrare bucăților brute, adică o rindea de lemn, de preferabil electrică.  


Dacă până în urmă cu câțiva ani se folosea o unealtă nemotorizată, profesioniștii au ajuns la concluzia că o rindea electrică bună te va ajuta să realizezi un volum mai mare de muncă într-un timp mai scurt, cu mai puține cheltuieli și cu mai puțin efort. La fel de important, însă, este s-o alegi pe cea potrivită



De ce îți trebuie o rindea electrică?


Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au tot căutat și inventat tot felul de unelte care să-i ajute la netezirea și finisarea suprafeței lemnului, iar rindeaua electrică este o unealtă care nu mai poate lipsi atelierul unui meșter, fiind o soluție rapidă și eficientă care va schimba radical modul în care vei lucra, mai ales în industria de mobilier. Bineînțeles, nu trebuie să fii un meșter cu experiență, căci rindeaua poate fi folosită și de către amatorii care mai fac una-alta în curte și gospodăria proprie. 


Achiziționarea unei rindele electrice reprezintă o investiție pentru o bună perioadă de timp, indiferent că plănuiești să o folosești la un nivel intens, în scop profesional, ori doar ocazional. Și chiar dacă este supusă unei utilizări intense, o rindea bună trebuie să îți permită să te bazezi pe ea mulți ani.

Atenție însă, chiar dacă nu trebuie să fii profesionist ca să o mânuiești, tot trebuie să respecți o serie de indicații pentru a împiedica riscul unui accident. O rindea electrică este formată dintr-un cuțit și lame foarte ascuțite.


Aspecte de care sa ții cont atunci cand cumperi o rindea electrica


Fii pregătit să faci cea mai bună achiziție, ținând cont de următoarele aspecte importante.




  • Performanța motorului
  • Aici putem vorbi de două elemente deosebit de importante ce trebuie luate în considerare pentru achiziționarea unei rindele electrice: frecvența folosirii și mobilitatea acesteia. În funcție de aceste două criterii se va alege și tipul de motor care poate fi de mai multe feluri.


    • Motorul pe inducție se regăseșe cel mai adesea la mașinile de rindeluit, această aparatură folosită cel mai adesea în scop profesional. 

    Profesioniștii optează pentru acest tip de motor pentru că este mai puternic și mai rezistent, fiind o variantă ideală pentru o utilizare intensă și cu o frecvență mai mare. 

    Rindeaua dotată cu un astfel de motor are dimensiuni mai mari și ocupă un spațiu generos, deci trebuie montată și folosită într-un atelier special.


    • Motorul electric este specific rindelelor electrice convenționale, pentru folosire în regim Hobby sau semiprofesional.

    Chiar dacă nu este la fel de puternică, o astfel de rindea este totuși destul de eficientă pentru o utilizare moderată, în proiecte de anvergură mică sau medie. 


    Puterea motorului variază în funcție de modelul rindelei electrice. De regulă, în cazul unei  rindele electrice manuală, o putere a motorului satisfăcătoare se va încadra între valorile de 300-900W, iar o rindea electrică staționară va avea un motor cu o putere de 1000-2500W.

    Așadar, în funcție de regimul de lucru pe care îl abordezi ( hobby, semiprofesional sau profesional), vei alege și puterea motorului. 



  • Tipul de rindea 

    • Rindea electrică manuală este destul de populară printre cei care lucrează cu lemnul, mai ales pentru micii meșteri. Aceasta este ideală pentru lucrările de dificultate medie sau scăzută. 

    Principalu avantaj al unei rindele electrice manuale este manevrabilitate ușoară și un bun control asupra aparatului, ceea ce o face ideală pentru finisaje. Poate fi folosită atât pentru  a șlefui cu o precizie destul de mare suprafețele de lemn de diferite lățimi și adâncimi, cât și pentru a rotunji muchiile 

    Totodată, este ușor de transportat datorită dimensiunilor și greutății reduse.


    • Rindeaua electrică de banc este o rindea electrica stationara, de regula profesională, ce se utilizează îndeosebi pentru pentru a prelucrarea la un nivel mai intens a lemnului.  

    De regulă, achiziționarea unei rindele electrice de banc este recomandată pentru folosirea în domeniul construcțiilor, într-un atelier de producție sau chiar pe șantier. Totodată, este necesară amplasarea ei într-o încăpere specială.

    Principalul ei avantaj este că poate prelucra o cantitate mai mare de lemn într-o perioadă mai scurtă de timp și, totodată, poate fi folosită și pentru plăci de lemn mai late și mai lungi.



    1. Metoda de alimentare

    • Conectare directă la o sursă de curent continuu

    Puterea motorului depinde în mod direct de sursa de alimentare, așadar, dacă ai nevoie de o rindea cu un motor mai puternic, alege una ce se alimentează la o priză. Indiferent că vorbim despre o rindea de banc folosită în atelier sau de o rindea manuală, atâta timp cât este alimentată prin fir la o sursă de energie electrică, eficiența acesteia va fi mereu mai mare.


    • Alimentare cu acumulator

    Dacă ai nevoie de o rindea care să fie în principal portabilă și ușor de manevrat, atunci cea mai bună rindea electrică pentru tine va fi cea cu acumulator. Acest tip de rindea îți va permite să o folosești oriunde.

    Este important ca în momentul achiziției să verifici care este timpul necesar încărcării și perioada de autonomie, tipul acumulatorului, precum și tensiunea de alimentare.


    De regulă, specialiști recomandă bateriile de tip Li-Ion, deoarece au o durata mai mare de viață și asigurând o autonomie mai mare. Tensiunea acumulatorului  trebuie să se încadreze între valorile de 14 – 18V.


    1. Domeniul de utilizare

    Pe piață vei găsi o sumedenie de modele de rindele electrice, care pot fi folosite într-o gamă largă de procedee, ori modele ce sunt create, de exemplu, special doar pentru lucrări de finisaj sau pentru modelarea muchiilor și a colțurilor.


    • Așadar, una dintre variante este rindeaua electrică profesională, utilizată, de exemplu, în fabricarea pieselor de mobilier. Un astfel de model te va ajuta să îți recomandăm să-ți pui în practică creativitatea și să-ți îmbunătățești productivitatea și diversitatea modelelor fabricate.

    • Rindeaua electrică de tip „all purpose” este folosită atât în atelierul personal, cât și în construcții, însă pentru operațiuni mai grosiere, nu pentru modelarea detaliată a lemnului. Aceasta te ajută să prelucrezi lemnul mai repede și mai eficient.

    • Rindeaua pentru modele este ideală dacă, bineînțeles,creezi modele pe lemn. Aceasta se pretează atât pentru o utilizare profesională, cât și pentru cea de tip hobby. Principalul ei dezavantaj este că nu va putea fi folosită pentru sarcini mai mari, cum ar fi operațiunile în adâncime sau pentru înlăturarea surplusului de lemn.

    1. Lama și numărul de cuțite rindea electrica

    • Viteza lamei influențează în mod direct randamentul și rapiditatea aparatului.  

    De exemplu, în cazul unei rindele staționare, viteza recomandată este de 5 sau 7 metri.

    Pentru un model manual, viteza lamelor (în gol) poate ajunge până la 20.000 de rotații pe minut, însă de regulă, viteza medie regăsită la majoritate modelelor atinge cam 14.000 de rotații pe minut, în cazul modelelor pentru hobby sau profesionale.


    • De ce este important să iei în considerare și caracteristicile cuțitului? Pentru că cine și-ar dori să revii de multe ori peste aceeași suprafață pentru a obține rezultatul dorit? Așadar, este bine să alegi o rindea electrică cu un număr mare de cuțite. În general vei găsi rindele cu minim 2 și maxim 5 cuțite.

    Așadar, alege o rindea electrică în funcție de randamentul pe care îl cauți. 


    1. Dimensiuni

    Dacă plănuiești să-ți achiziționezi o rindea electrică, un element important pe care trebuie să-l ai în vedere este dimensiunea efectivă a acesteia, dar și dimensiunea pieselor de lucru sau adâncimea la care vei lucra. 

    De regulă, pe piață vei găsi mode care îți permit să folosești rindeaua electrică pentru a șlefui la o adâncime de maxim 4 mm, în funcție de performanțe.


    • Rindea electrica de mână are cele mai mici dimensiuni, fiind ușor de întrebuințat. 

     îți va permite să ajustezi adâncimea ușor, iar majoritatea modelelor convenționale permit o adâncime de lucru de maxim 2 mm. Astfel, sunt folosite doar pentru finisaje.


    • Lățimea de lucru este un alt detaliu important. De exemplu,  un model profesional îți va permite să prelucrezi lemnul la o lățime de 33 de cm și o înălțime de 15,5 cm, iar în cazul unui model manual, lățimea ideală este cea de 82 de cm.

    1. Producătorul

    Probabil că prima tentație va fi cea de a alege o rindea electrică aparținând unei firme cu renume, fapt ce ar aduce după sine o garanție implicită a calității produsului.

     În acest moment, cele mai populare și apreciate branduri producătoare de rindele electrice sunt Bosch, Skil, Makita, Einhell, Scheppach, DeWalt sau Bernardo.

    Vei observa cu siguranță că există o serie de diferențe semnificative de preț chiar și între produsele de la același brand. Evident, asta se întâmplă deoarece acestea diferă între ele din punctul de vedere al destinației utilizării, cele profesionale fiind mereu mai scumpe. De exemplu, probabil după sonoritatea și popularitatea brandului, vei fi tentat să alegi o  rindea electrica bosch profesională. Verifică și alte opțiuni, doar pentru  fi sigur că iți alegi modelul de care ai nevoie pentru activitatea pe care o execuți. 

    1. Accesorii

    Desigur, să nu ignorăm acest aspect. Accesoriile care vin la pachet cu rindeaua achiziționată  sunt destul de importante deoarece te va scuti pe tine de un timp pierdut căutându-le separat. De regulă, majoritatea acestor dispozitive sunt livrate într-o valiză ce are atât rol protector cât și de depozitare, mănuși pentru sigurantă, sau chiar piese de schimb, în cazul modelelor foarte scump. Acestea depind de la un producător la altul și de gama de preț din care face parte





    CE AM ALES

     

    RINDEA, ABRIC CU GROSIME PROCRAFT PD2300W, MASINA DE RINDELUIT 330MM (EF-6388)


    De ce am ales acest produs?


    Această rindea abric de mana Procraft este proiectată pentru prelucrarea suprafețelor lemnoase pentru scânduri, grinzi și orice alt material din lemn folosit în construcții.

    Sistemul de funcționare este foarte ușor și tocmai de aceea îl face facil de folosit chiar și pentru începători. 

    Aricul este dotat cu maneta de ajustare a înălțimii în funcție de dimensiunile materialului prelucrat. Sistemul interior este compus din cateva role de ghidare pentru a ușura înaintarea lemnului în degrosier. Părțile frontală și posterioară sunt dotate cu uși rabatabile care se transforma în platforma pentru alunecarea usoara a lemnului.


    Avantaje:

    • Mânuirea ușoară a dispozitivului chiar și de către ei mai puțin experimentați
    • Garanția extinsă a produsului
    • Se transportă cu ușurință de la un punct de lucru la altul

    Dezavantaje

    • Este ceva mai costisitoare față de alte modele manuale

    RINDEA ELECTRICA STATUS PL110-1 , 1200W, LATIME 110MM, 15000 RPM

    De ce am ales acest produs?


    Această rindea electrica 110 mm STATUS PL110-1 este proiectată pentru a nivela suprafețele plane din diferite tipuri de lemn. Designul special al aparatului va împiedica formarea unui spațiu de aer datorită vitezei ridicate a arborelui.

    Specificații tehnice:

    • Tipul de lucrare: Semiprofesional
    • Tipul de alimentare: La rețea
    • Greutate: 4.1 kg
    • Putere: 1200 W
    • Tensiune alimentare: 230 V
    • Număr rotații: 15000 rot/min  
    • Adâncimea de rindeluire:  3.0 mm
    • Lățimea de rindeluire: 110 mm

    Avantaje

    • Conexiune de extragere a prafului
    • Reglare electronică a vitezei de rotație
    • Trusa pentru ascuțirea cuțitului

    Dezavantaje

    • Nu este destinată utilizării intense

    Rindea electrica, Dawer, DW82T, 600 w, 15000 rpm, Galben/Negru Dawer 21

    De ce am ales acest produs?


    Aceasta rindea lemn electrică, modelul Dawer DW82T este proiectată pentru a nivela suprafețele plane din lemn de diferite tipuri de lemn. Designul special al aparatului, sub forma unei suprafețe a șinei, va împiedica formarea unui spațiu de aer datorită vitezei ridicate a arborelui. Astfel, plantarea cu acest instrument se face calitativ și rapid, din orice poziție de utilizare.

    Specificațiile produsului

    • Putere medie de 600 W
    • Viteza de rotație peste medie - 15.000 rpm
    • Adâncimea de rindeluire într-o singură trecere este de 0 - 2 mm, în trepte de 0,1 mm
    • Lățimea de rindeluire într-o singura trecere este de 82 mm

    Avantaje

    • Design modern, frumos și confortabil;
    • Posibilitatea de a planifica zabrele, datorită slotului în forma de V de pe platforma mașinii;
    • Unelte de lucru simple cu microrelief pentru a preveni formarea pernei de aer în timpul rindeluirii.

    Dezavantje

    • Datorită caracteristicilor sale, nu este destinată folosirii intensive


    Întrebări Frecvente


    Ce poți face cu o rindea electrică?


    Foarte multe lucruri, dar în principiu, cu o rindea electrica vei reuși să îți modifici anumite materiale din lemn după bunul plac și fără efort. De exemplu, în primul rând, o rindea electrică se folosește pentru pentru prelucrarea netedă şi uniformă a suprafeţelor și pentru operațiuni de teşire şi fălţuire. Totodată, se mai poate folosi pentru reducerea cu precizie a grosimii materialului. Datorită motorului electric, o rindea electrică necesită doar puţină forţă corporală, deoarece majoritatea modelelor dispun de o forţă de apăsare automată. Trebuie să fi aşadar atenţi numai la aplicarea dreaptă şi ghidarea lină a aparatului pe lemn, de restul ocupându-se aparatul singur.