• Bun venit! ZEP.RO - Ți-e la îndemână!

Cea mai buna Pompe de Apa Sumbersibila. Cum sa o alegi? Preturi, pareri, intrebari frecvente, recenzii, specificatii.

Dacă te-ai hotărât să-ți construiești o căsuță ori o cabană într-o zonă mai retrasă pentru a te bucura de liniște și intimitate, cu siguranță te-ai lovit de o problemă fundamentală: alimentarea cu apă curentă. Multe zone din țară încă nu sunt conectate la o rețea de distribuție a apei. În acest caz trebuie să te reorientezi spre alte mijloace, așa cum sunt dispozitivele speciale care pot trage apa din anumite rezervoare de apă și să o transporte apoi către instalația de apă de care ai nevoie. 


Un astfel de dispozitiv este pompa submersibilă, ideală pentru extragerea apei de la adâncimi mari. 


Ce este o pompă de apă submersibilă

 

O pompă submersibilă este un dispozitiv utilizat pentru drenarea apei ori pentru pomparea apelor reziduale. După extragere, apa este utilizată pentru pentru alimentarea unei locuințe cu apă curentă acolo unde nu există încă o rețea sau pentru irigarea terenurilor agricole, dar nu numai.

Acest dispozitiv este imersat în apă ce trebuie  pompată, indiferent că este vorba de apă dintr-o fântână sau dintr-un lac. Nu se va utiliza niciodată la suprafață.

Scufundarea se face în poziție verticală și cu ajutorul unui motor protejat ermetic de carcasa corpului principal și a forței centrifuge, apa este pompată cu putere la suprafață, sub forma unui jet puternic.


De ce ai nevoie de o pompă de apă submersibilă


Cel mai important motiv a-ți procura o pompă de apă este pentru că vă permite să procurați apa rapid și gratuit dintr-o sursă proprie precum o fântână, izvor, iaz sau chiar lac. 


Totodată, acest dispozitiv este fiabil și foarte rezistent. Pompa poate fi utilizată atât pentru uz casnic, cât și pentru uz industrial, agricol sau comercial.

Dacă locuiești la casă, pompa submersibilă te va ajuta să aduci la suprafață apele subterane fără niciun pic de efort și vei avea propria ta rețea de apă, fără să mai plătești facturi în plus. 


Atenție, a nu se confunda pompa submersibilă cu hidroforul, chiar dacă la o primă vedere servesc aceluiași scop. Aceasta se folosește doar pentru adâncimi mai mari și se scufundă total în apă, spre deosebire de hidroforul care este amplasat la suprafața apei și la adâncimi mai mici. Totodată, au principii de funcționare diferite. Un hidrofor aspiră apa, iar pompa o împinge la suprafață.


Cum alegi cea mai buna pompa submersibila pentru nevoile tale


Ai realizat că ai nevoie de un asemenea dispozitiv pentru a-ți alimenta locuința cu apă ori pentru a iriga o grădină, însă nu știi ce model să alegi. Este normal. Piața îți oferă, la o simplă căutare pe Google zeci de modele. 

Înainte de a face o achiziție, trebuie să știi pentru ce anume vrei să o folosești și care sunt câteva caracteristici principale de care trebuie să ții cont. 


  • Care este sursa de apă

    • Pompe submersibile pentru fantana

    După cum îi spune numele, aceasta se folosește pentru a extrage apa dintr-o fântână sau puț, adică din surse ce au adâncime mare. 

    Pompa, odată montată, rămâne fixată și împinge apa la suprafaţă cu un debit suficient mare și este ideală atât pentru a alimenta locuința cât și pentru a efectua irigații sau alte activități. 


    • Pompe submersibile pentru apa de suprafaţa

    Acestea se utilizează pentru a extrage apa din surse de apă de suprafață precum lacuri, iazuri sau alte depozite de apă special amenajate. 

    Pompele de suprafață au capacitatea de a transporta volume mari de apă într-un timp scurt și tocmai de-asta sunt ideale pentru activitățile industriale.

    Principalul lor avantaj este faptul că pot livra de zece ori mai multă apă decât o pompă de fântână. 

    Atenție, acestea se folosesc strict pentru adâncimi mici. 


  • Puritatea apei

    • Pompe submersibile pentru apa curata

    Acestea sunt folosite pentru a extrage apa din din fântâni sau izvoare, surse ce au de regulă o puritate mare. Apa extrasă se folosește în gospodărie și adesea pentru consumul uman sau pentru animale, dar și pentru irigații.

    Pentru că sunt foarte sensibile, pompele de apă curată funcționează corespunzător doar dacă impurităţile din apă sunt aproape neglijabile. În caz contrar, dispozitivul se blochează și se deteriorează.


    • Pompe submersibile pentru ape murdare

    Acestea se vor folosi pentru a extrage apa din surse cu impurităţi, depuneri şi reziduuri precum iazuri sau lacuri deoarece sunt dotate cu filtre. 

    Aceste echipamente sunt special concepute pentru a face cu brio față timp îndelungat extragerii de ape dure și sunt rezistente la coroziune.

    Cele mai bune pompe de apa murdară pot prelucra chiar și apă din surse cu depuneri mai mari.


    O categorie aparte de astfel de dispozitive pentru apă murdară este pompa submersibila cu tocător, special concepută pentru ape murdare care au impurități mari

    Aceasta poate fi utilizată pentru a toca reziduurile din fosele septice sau toalete și se recomandă utilizarea ei pentru a alimenta și a iriga terenurile agricole, în construcții, etc, dar nu pentru consumul uman.


  • Metoda de funcționare

    • Pompe submersibile cu ejector

    Acestea de regulă au o presiune ridicată, cu ajutorul căreia împing apa la suprafață. Sunt recomandate pentru fluidele ce au o vâscozitate ridicată. 


    • Pompe submersibile cu turbina

    Acestea sunt recomandate pentru fântânile adânci deoarece asigură o presiune de lucru ridicată. Totodată, acestea mai au și o înălţimea de defulare mare şi un debit generos. 

    Pompele cu turbină pot fi folosite atât pentru alimentarea cu apă a locuințelor, cât și pentru sistemele de irigații.


    • Pompe submersibile cu plutitor

    Acestea sunt fie de suprafaţă, care funcționează prin centrifugare, fie de mare adâncime.

    Prima categorie este utilă în extragerea și transportarea unor volume mari de apă din diverse bazine sau recipiente. Cel mai mult se folosește pentru a alimenta cu apă sistemele de irigație.

    Cea de-a doua categorie se folosește în special pentru alimentarea locuințelor și pentru consumul uman. 


    • Pompa submersibilă cu presostat

    Presostatul este un sistem electronic care reglează presiunea de lucru a pompei.

    Așadar, pompă cu presostat este foarte asemănătoare, ca și principiu de funcționare, cu un hidrofor și se folosește în mod special în cazul în care distanţa dintre sursa de apă și locul de consum este una mare. 


    1. Sistemul de alimentare

    Există două tipuri principale de alimentare pentru pompele submersibile


    • Alimentare cu carburant

     Acestea mai sunt numite și motopompe. Acest tip de alimentare este caracteristic pompelor cu putere mare, industriale, pentru că au un randament bun. 

    Principalul dezavantaj este că unele modele au un consum destul de mare iar principalul avantaj este că nu sunt condiționate de o sursă de electricitate. 

    • Alimentare cu electricitate

    Pompele submersibile electrice sunt ce mai des utilizate. Acestea se pot alimenta direct la priză, la o sursă de curent continuu, ideale când trebuie pompată o cantitate mare de apă și de la distanțe mari, fie funcționează pe bază de acumulator. 

    Cele cu acumulator ideale pentru pomparea unor cantități mai mici de apă și de la surse de de suprafață.


    Alte caracteristici


    Un lucru important de ținut cont în alegerea celei mai bune pompe submersibile de fântână este înălţimea maximă de defulare și debitul de apă pe care aceasta îl poate aduce la suprafață. 

    Debitul de defulare este direct legat de eficiența unei pompe de apă și reprezintă cantitatea de apă adusă la suprafață într-un interval de timp. Se măsoară în metri cubi pe oră.  


    Dacă locuința sau terenul pentru care extragi apa sunt mai întinse și necesită cantități mari de apă, este indicat să alegi o pompă ce are debitul de defulare în jurul a 2-4 mc/h sau chiar mai mare.

    Dacă fluxul de apă de care ai nevoie este mai degrabă unul mic, orientează-te către o pompă cu un debit de 1-2 mc/h. 



    Produsele alese 

     

    Pompa submersibila, DDT, QDX35, 850 W, Rosu/Negru


    Caracteristici produs


    Pompa submersibila DDT QDX35 este o pompa de ape curate, destinate uzului casnic, rezidențial. Dispozitivul este ideal pentru pomparea apei din fântâni și puțuri cu adâncime relativ mare.


    Pompa este confecționată dintr-un aliaj rezistent și are o construcție compactă, etanșă, pentru a proteja componentele din interior. 

    Dispozitivul permite o utilizare durabilă și îndelungată.


    Caracteristici:

    Debit maxim: 3 m³/h

    Înălțime de refulare: 50 m

    Adâncime de absorbție: 35 m

     

    Avantaje:

    • Permite extragerea apei la la adâncimi mari și are un debit relativ mare, ce permite alimentarea unei gospodării generoase. 
    • Este realizată dintr-un material rezistent, ce nu se deteriorează în timp. 
    • Are o pornire automată.

    Dezavantaje

    • Dispozitivul poate fi folosit doar pentru sursele cu apă curată.

    POMPA SUBMERSIBILA MICUL FERMIER QGD3 1100W 120 M (GF-0705 )

    Caracteristici produs


    Pompa apa submersibilă cu șurub micul fermier este folosită atat pentru transportul apei pe distanțe mari, pentru irigare, stropire, dar și la nivel industrial cum este cazul clădirilor înalte, a fabricilor și a minelor. Aceasta funcționează și în regim hidrofor. Adaugati la sistemul de instalare al pompei un vas expansiune, presostat, manometru și o supapa de sens sau presscontrol.


    Consumul de energie electrică al pompei este direct proporțional cu înălțimea de ridicare iar rata de pompare asigură un debit ridicat și stabil, la înălțimi mari.

    Dispozitivul beneficiază de protecție termică și la suprasarcină.


    Caracteristici tehnice

    • Are o puterea mare: 1100 W 
    • Înălțimea maximă de pompare: 120 m
    • Diametru țeava de evacuare: 25mm
    • Debit maxim: 3m2/h

    Avantaje

    • Pompa are un design compact și subțire datorită unei carcase robuste din oțel inoxidabil.
    • Are o capacitate mare de ridicare și eficiență sporită. 
    • Dacă atașați un regulator de presiune, aceasta poate fi folosită și ca o unealtă de irigare automată.

    Dezavantaje

    • Cablul de alimentare este relativ scurt

    Pompa submersibila BLADE 4SKM-100 PRO 750W (PMP-0016)

    Caracteristici produs


    Pompa submersibilă Blade 4SKM-100 PRO este o pompă de apă curată cu motor electric și se folosește pentru a extrage apa curată din fântâni și puțuri sau pentru a prelua apa din canale de irigat și din bazine, cu ape cu impurități de maxim 0.25mm.


    Dispozitivul are o putere de 750W și o adâncime maximă de absorbție mare, de 55 m.  Datorită debitului de 2.600 L/h, pompa poate alimenta o gospodărie de dimensiuni medii și mari sau poate asigura apa pentru irigarea unui teren agricol. 


    Această pompă de apă este realizată dintr-un metal rezistent la coroziune și este prevăzută cu flotor, iar racordarea se face pe furtun de 1".


    Avantaje:

    • Această pompă submersibilă este un echipament electric ușor de utilizat.
    • Dispozitivul este sigilat ermetic și dispune de protecție la suprasarcină.
    • Aceasta pompă poate funcționa în regim hidrofor adăugându-se la sistemul de instalare al pompei un vas expansiune, presostat, manometru și o supapa de unic sens.

    Dezavantaje

    • Prețul poate fi considerat ușor crescut în comparație cu alte dispozitive de acest tip. 


    Întrebări frecvente

     

    Unde se montează supapa de sens la pompa submersibila ?


    În cazul în care pompa pe care ai achiziționat-o nu are deja o supapă de sens incorporată și vrei să achiziționezi una separat, această se montează la ieșirea din pompă. 

    Cum se leagă un condensator la o pompă submersibilă

    În primul rând, condensatorul se alege în funcție de puterea și de tipul motorului. 

    De exemplu în cazul unui motor monofazat, întrerupe conductorul de fază, apoi taie-l. Leagă un capăt din cele doua rezultate la o bornă a condensatorului și una la cealaltă bornă. Atenție, condensatorul nu trebuie sa stea direct în apă. 

    Schema completă o puteți găsi aici 

    Ce înseamnă pompă submersibilă

    Pompa submersibila este un dispozitiv utilizat pentru a extrage apă, prin pompare, dintr-o fântână, puț, lac sau iaz. Se numește submersibilă deoarece se introduce în apă, spre deosebire de alte dispozitive de acest fel care se montează la suprafață. 

    De ce se oprește pompa submersibila

    Motivele pentru care pompa se oprește din funcțiune pot fi multiple. 

    Pot exista probleme la sursa de alimentare, ori apa poate avea impurități mai mari decât permite dispozitivul. Verificați cu atenție manualul de instrucțiuni pentru a identifica corect problema. 

    Ce pompă submersibilă să cumpăr?

    Alege o pompă conform nevoilor tale. Ai nevoie de una pentru apă curată, sau pentru apă cu impurități? Sursa de apă este una adâncă sau de suprafață? 

    În acest articol am descris pe larg tipurile de pompe submersibile pe care le vei găsi pe piață.